Η μετάλλαξη Όμικρον, οδηγεί την πανδημία στο τέλος της επείγουσας φάσης της, τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο καθηγητής, υπογράμμισε ότι μέχρι τέλος του έτους, θα σταματήσουμε να μετράμε τα κρούσματα και θα επικεντρωθούμε στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους και στους θανάτους.
Τέλος στην πανδημία. Ο ιός θα γίνει ενδημικός.
Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά παράλληλα και συνέχιση της επιτήρησης του κορωνοϊού, καθώς πλέον θα έχει «ενδημική παρουσία», όπως είπε.
Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, όμως την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων κάτι που οφείλεται στην Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.
Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο τις νοσηλείες, τη σοβαρή αναπνευστική νόσο, τις νοσηλείες σε ΜΕΘ, τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων.
Δηλαδή ότι θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα. «Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προσωπικό προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε ο καθηγητής, ενώ παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορωνοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση». Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, η επόμενη προτεραιότητα είναι το πλάνο ελευθερίας.
Έρχεται νέα πανδημία ψυχικής υγείας
Φαίνεται ότι μία άλλη πανδημία βρίσκεται ήδη ante portas, αυτή της ψυχικής υγείας, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή, η επίδραση της πανδημίας στην πνευματική και ψυχική υγεία του πληθυσμού είναι τεράστια και ανισοβαρής. 53 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.
via cnn.gr