O καθηγητής Ουγκούρ Σαχίν και η σύζυγός του, Οζλέμ Τουρέτσι, ιδρυτές της BioNTech, το ζευγάρι ιατρών που ανακάλυψαν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Αν και η έρευνα πίσω από το εμβόλιο φέρει την υπογραφή της Pfizer, του γίγαντα της αμερικανικής βιομηχανίας φαρμάκων, η ρηξικέλευθη τεχνολογία πίσω από αυτήν είναι δουλειά της BioNTech,. Tη γερμανική εταιρεία ίδρυσε το παντρεμένο ζευγάρι, και οι δύο απόγονοι Τούρκων μεταναστών.
Σήμερα συγκαταλέγονται στους 100 πιο πλούσιους ανθρώπους της Γερμανίας, ενώ και οι δυο έχουν πάθος με την ιατρική!!
Συνιδρυτής και επικεφαλής της ΒιοΝΤech, ο 55χρονος Ουγκούρ Σαχίν η οικογένεια του οποίου έφυγε από την Τουρκία και εγκαταστάθηκε στην Γερμανία όταν ο ίδιος ήταν τεσσάρων ετών. Σε συνέντευξη του στον Guardian, γιατί είναι βέβαιος ότι το εμβόλιο αυτό «μπορεί να κτυπήσει τον ιό κατακέφαλα» και να συμβάλει αποφασιστικά στην εξουδετέρωση της πανδημίας.
«Αν το ερώτημα είναι αν μπορούμε να σταματήσουμε την πανδημία με αυτό το εμβόλιο τότε η απάντηση μου είναι: ναι, επειδή πιστεύω ότι ακόμη και αν το εμβόλιο προστατεύει μόνο τις συμπτωματικές λοιμώξεις οι θετικές επιπτώσεις στην πανδημία θα είναι τεράστιες» υποστηρίζει στη συνέντευξη του ο Σαχίν . Ομολογεί ότι, μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, δεν ήταν σίγουρος για το αν τελικά το εμβόλιο θα προκαλεί μια επαρκώς ισχυρή αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στον κορονοϊό. «Ήταν πιθανό το εμβόλιο να μην καταφέρνει να εξουδετερώνει τον ιό και αυτός να συνεχίζει να χτυπά τους ανθρώπους.
Γνωρίζουμε τώρα ότι το εμβόλιο κατά του κορονοϊού μπορεί να νικήσει τον ιό» αναφέρει ο επικεφαλής της ΒιοΝΤech
Επίσης αναφέρθηκε στη συνεργασία με την Pfizer. «Η εμπειρία της Pfizer στην μαζική παραγωγή εμβολίων και η γρήγορη ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες εγκρίσεων βοήθησαν ώστε η διαδικασία ανάπτυξης του εμβολίου να επιταχυνθεί πολύ και έτσι να είναι έτοιμο σε διάστημα μόλις δέκα μηνών, ενώ υπό άλλες συνθήκες θα χρειάζονταν μερικά χρόνια. Δεν υπήρχε πρακτικά καθόλου χρόνος για χάσιμο. Σκεφτείτε να θέλετε να πάτε από την μια άκρη του Λονδίνου στην άλλη και υπάρχει μποτιλιάρισμα σε όλους τους δρόμους. Θα χρειαστούν πολλές ώρες για να καταφέρεις να φτάσεις στον προορισμό σου. Για την δημιουργία του εμβολίου μας οι δρόμοι άδειασαν» λέει ο Σαχίν.
Περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του εμβολίου: «Το εμβόλιο παρεμποδίζει τον κορονοϊό να αποκτήσει πρόσβαση στα κύτταρα μας. Αλλά ακόμη και αν ο ιός καταφέρει να βρει τρόπο να διεισδύσει , τότε αναλαμβάνουν τα T-κύτταρα που επιτίθενται στον ιό και τον εξοντώνουν χτυπώντας τον κατακέφαλα. Γνωρίζουμε ότι ο ιός δεν μπορεί να αμυνθεί σε αυτές τις δύο ενέργειες. Προσπαθούμε να εκπαιδεύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να μάθει να τις εκτελεί τέλεια»