Κάθε Τετάρτη απο τις 20:00 έως τις 22:00 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας παραδίδονται δωρεάν μαθήματα παραδοσιακής μουσικής απο εθελοντές μουσικούς. Η ανταπόκριση του κοινού και το ενδιαφέρον για την Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής είναι μεγάλη. Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος, ενας απο τους εμπνευστές και δημιουργούς της ορχήστρας, μας μιλά σχετικά με αυτή την πρωτοβουλία.
– Πότε ξεκίνησε και πως η ιδέα της εθελοντικής διδασκαλίας και η δημιουργία του τμήματος για διδασκαλία παραδοσιακής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο;;
Ξεκινήσαμε το Σεπτέμβριο του 2011 μαζί με τον Σταύρο Ρούσση την λειτουργία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Δ.Ω.Καλαμάτας. Η πρωτοβουλία βρήκε θετική ανταπόκριση και υποστήριξη από τον τότε διευθυντή Διονύση Μαλούχο υποστήριξη που συνεχίζεται από τον νυν διευθυντή Στάθη Γυφτάκη. Η λειτουργία της βασίζεται σε ερασιτέχνες μουσικούς που συμμετέχουν στις εβδομαδιαίες συναντήσεις-πρόβες της ορχήστρας οι οποίες λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη από τις 20:00 έως τις 22:00 στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας. Η διδασκαλία είναι δωρεάν και μόνη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή στις εμφανίσεις της ορχήστρας που γίνονται κατά την διάρκεια του έτους.
Η ιδέα ήρθε σαν αποτέλεσμα της κρίσης που βιώνει η χώρα. Η ανάγκη των ανθρώπων να εκφράζονται μέσα από την τέχνη δίνει μια διέξοδο στα καθημερινά τους προβλήματά. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που πλήττει τον μέσο Έλληνα. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δώσουμε μια διέξοδο στους ανθρώπους που θέλουν να εκφραστούν μέσα από αυτό το είδος της μουσικής.
– Ποια μουσικά όργανα διδάσκονται στο τμήμα;
Το τμήμα λειτουργεί με την μέθοδο της ομαδικής διδασκαλίας. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος είναι η γνώση κάποιου παραδοσιακού οργάνου. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε όργανο που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή μουσική μας (Κλαρίνο, βιολί, λαούτο, σαντούρι, κρουστά κλπ). Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε ότι κάποιος που τραγουδάει αυτό το είδος είναι επίσης ευπρόσδεκτος. Οι μαθητές διδάσκονται ρεπερτόριο τραγουδιών από όλες της περιοχές της Ελλάδος προσαρμοσμένο στις δυνατότητες του κάθε μουσικού και του οργάνου που αυτός παίζει.
Αποτέλεσμα της δουλειάς μας μπορεί να δει κάποιος στην ιστοσελίδα μας στο facebook καθώς και στο youtybe.
– Η παραδοσιακή μουσική είναι λίγο “παραγκωνισμένη” από τους νέους. Τι θα ήθελες να πεις στα νέα παιδιά.
Θα έλεγα ότι και στα μεγαλύτερα “παιδιά”. Είναι εξαιρετικά εποικοδομητικό να ασχολείται κάποιος με την τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή της. Βοηθάει στην ολοκλήρωση της προσωπικότητας του ατόμου. Με την τέχνη εκφράζεις συναισθήματα , επικοινωνείς. Αν κάποιος λοιπόν θέλει να μπει στο κόσμο της θα πρέπει να διαλέξει ποιο είδος της τον εκφράζει. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η παραδοσιακή μουσική μας, μια μουσική που έρχεται από βάθη αιώνων με κύριο χαρακτηριστικό της την συνεχή εξέλιξή της και την χρηστικότητα της στον σύγχρονο κόσμο. Βλέπεις στον 21ο αιώνα οι Έλληνες γλεντάνε ακόμα με αυτή στους γάμους στα πανηγύρια και στα γλέντια τους.
Ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος ξεκίνησε την ενασχόληση με την μουσική το 1989 σε ηλικία 24 ετών. Είναι αυτοδίδαχτος στο παραδοσιακό κλαρίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος στο Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής Καλαμάτας και στην ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής “Μωραΐτες”. Διατέλεσε καθηγητής παραδοσιακής μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Έκανε μαθήματα βυζαντινής μουσικής με τον Γιάννη Πλεμμένο και από το 2009 ξεκίνησε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας από το οποίο πήρε τα πτυχία Ειδικού Αρμονίας (τάξη Νίκου Τσότρα) Αντίστιξης και Φούγκας (τάξη Στάθη Γυφτάκη).Το Σεπτέμβριο του 2011 ξεκίνησε μαζί με τον Σταύρο Ρούσση την λειτουργία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Δ.Ω.Καλαμάτας.
Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας