Καύσιμα, χρήματα και ιατροφαρμακευτικό υλικό έχουν αρχίσει να εξαντλούνται σε τμήματα της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, γεγονός που κινδυνεύει να αναγκάσει έως και πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη χώρα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες αρωγής των Ηνωμένων Εθνών.
Η σύρραξη που θα πυροδοτούσε η Ρωσία με την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφραστεί από «μια νέα προσφυγική κρίση», με «έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους», προειδοποίησε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
«Εάν η Ρωσία συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, θα μπορούσε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, να δημιουργήσει μια νέα προσφυγική κρίση, μία από τις σημαντικότερες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος ο κόσμος, με έως και 5 εκατομμύρια επιπλέον εκτοπισμένους από τον πόλεμο που επέλεξε η Ρωσία και την πίεση που ασκεί στους γείτονες της Ουκρανίας», επισήμανε.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Περισσότεροι απο 50000 έχουν ήδη περάσει σε γειτονικές χώρες, περιλαμβανομένων της Μολδαβίας, της Ρουμανίας και της Πολωνίας, όπως ανακοίνωσε σε ενημέρωση στα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη η Σάμπια Μαντού, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Πολλοί πρόσφυγες περίμεναν επί ώρες, μέσα στο κρύο, για να φύγουν από την Ουκρανία. Οι ουρές των αυτοκινήτων στις μεθοριακές διαβάσεις εκτείνονταν σε μήκος πολλών χιλιομέτρων.
Στην Πολωνία, μια χώρα που φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες ουκρανικές κοινότητες της περιοχής, περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι αρχές ανέφεραν ότι κάποιοι περίμεναν από 6 έως και 12 ώρες για να περάσουν στη χώρα.
Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην προσπάθεια στήριξης του ουκρανικού λαού, άμεσα με τεχνική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Πολωνία και άλλες χώρες, ανακοίνωσε Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
“Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για την ταχύτατα επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία και τη στρατιωτική δράση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι ανθρωπιστικές συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό θα είναι ολέθριες. Δεν υπάρχουν νικητές στον πόλεμο, παρά μόνο καταστροφή για αμέτρητες ζωές.
Βλέπουμε ήδη ότι υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες απώλειες και για πολίτες που έχουν αρχίσει να αφήνουν τα σπίτια τους αναζητώντας ασφάλεια. Ο άμαχος πληθυσμός και οι μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατεύονται και να διαφυλάσσονται ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με τις αρχές, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλους εταίρους της στην Ουκρανία και είναι έτοιμη να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι υπάρχει πρόσβαση με ασφάλεια για την ανθρωπιστική συνδρομή.
Η Ύπατη Αρμοστεία είναι επίσης σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών και απευθύνει έκκληση να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοιχτά στους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια και προστασία. Είμαστε σε ετοιμότητα προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανταπόκριση σε οποιαδήποτε κατάσταση αναγκαστικού εκτοπισμού.”