Όλη η Ελλάδα και ο κόσμος παρακολουθεί το δράμα των προσφύγων. Σήμερα Δευτέρα το πρωί στη Λέσβο περίπου 2.500 μετανάστες και πρόσφυγες, είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά ή την Καβάλα, ενώ χθες το πρωί στο νησί έφτασαν και ταυτοποιήθηκαν στο hot spot της Μόριας 1450 άτομα και άλλα 450 περίπου βρίσκονται σε αναμονή.
Δύο καλαματιανοί απο την ομάδα διάσωσης Μεσσηνίας, o Κεής Χρήστος και o Μπάλτας Θανάσης βρέθηκαν πριν λίγο καιρό στο νησί για να συνδράμουν στο δύσκολο διασωστικό έργο της θαλάσσιας διάσωσης, με το οποίο έχουν επιφορτιστεί η ΕΟΔ Λέσβου και κατ’ επέκταση τα παραρτήματα των απομακρυσμένων μας νησιών. Επιπροσθέτως, ολοκληρώθηκε μία πολύ σημαντική εκπαίδευση για χειριστές διασωστικών ταχυπλόων, την οποία παρείχε η Βρετανική Ομάδα Θαλάσσιας Διάσωσης RNLI (Royal National Lifeboat Institution) με τη συνδρομή και της Νορβηγικής Οργάνωσης RS (Norwegian Society for Sea Rescue)
Μας μιλούν για την εμπειρία τους, το δύσκολο έργο των εθελοντών διασωστών και δίνουν μήνυμα ελπίδας σε όλους μας.

Λίγα λόγια για την εμπειρία σας στη Λέσβο
Η αποστολή μας στη Μυτιλήνη ήταν μια πραγματικά σύνθετη εμπειρία. Μας δόθηκε η δυνατότητα να βιώσουμε από κοντά το δράμα και την αγωνία των προσφύγων στο ταξίδι τους για μια καλύτερη ζωή και παράλληλα ζήσαμε την ένταση των αποστολών διάσωσης με τα σκάφη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Νιώσαμε το άγχος και την πίεση αναζήτησης επιζώντων μέσα στα επιπλέοντα απομεινάρια των ναυαγίων, ανάμεσα σε μισοβυθισμένες βάρκες και άδεια φωσφορίζοντα σωσίβια. Νιώσαμε την περηφάνεια για το έργο των διασωστών που δουλεύουν πραγματικά σε 24ωρη βάρδια για την αντιμετώπιση των έκτακτων συμβάντων που είναι πραγματικά πολύ συχνά, λόγω της αθρώας προσέλευσης λαθρομεταναστών πάνω σε ακατάλληλα πλωτά μέσα.
Όλοι οι διασώστες στο πρόγραμμα ΑΙΓΕΑΣ, όπως εμείς, βρίσκονται σε 24ωρη ετοιμότητα ενώ συμμετέχουν σε ασκήσεις τις περισσότερες ώρες, όταν δεν υπάρχει συμβάν. Υπήρξαν φορές, που βρισκόμασταν σε διασωστικό σκάφος στη θάλασσα από τις 7 το πρωί έως τις βραδινές ώρες. Έπειτα, πηγαίναμε κατάκοποι για ύπνο, για να κληθούμε στις 2:00 τη νύχτα για την αντιμετώπιση συμβάντος. Κατά τις 5:00 τα χαράματα επιστρέφαμε για ολιγόωρο ύπνο, και στις 7:00 το πρωί άρχιζε πάλι η επόμενη βάρδια μέχρι το επόμενο βράδυ. Κάποιες μέρες, ήταν ιδιαίτερα εξαντλητικές, όμως το αίσθημα της προσφοράς ήταν η καλύτερη ηθική μας ανταμοιβή.
Γιατί επιλέξατε να γίνετε εθελοντές διασώστες
Το βασικό κίνητρο που μας ώθησε να γίνουμε εθελοντές διασώστες, είναι η αντίληψη τι η ζωή είναι το πολυτιμότερο αγαθό, και ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να μένει αβοήθητος όταν βρεθεί σε μία επικίνδυνη κατάσταση. Από μαρτυρίες διασωθέντων που βρέθηκαν σε απειλητική για τη ζωή τους κατάσταση, δεν υπάρχει πιο ανακουφιστική στιγμή στη ζωή τους από τη στιγμή που τους προσέγγισαν οι διασώστες για βοήθεια. Παρόμοιο αίσθημα πλήρωσης, νιώθει και ο διασώστης που σώζει μια ζωή. Αυτό είναι το κίνητρο μας, και η μόνη μας ανταμοιβή.
Το μήνυμά σας σε όσους διαβάζουν τη συνέντευξή σας
Πολύ συχνά, άνθρωποι μας πλησιάζουν και μας λένε πόσο πολύ θα ήθελαν να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους και το έργο της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης. Συνήθως, σχεδόν αμέσως, συνεχίζουν λέγοντας πόσο λίγο χρόνο έχουν, πως έχουν οικογένεια, πως δεν έχουν το σθένος ή τη σωματική αντοχή για το έργο της διάσωσης.
Έχοντας αφιερώσει 6 χρόνια σε αυτό το έργο, το μήνυμά μας προς όλο τον κόσμο, είναι το εξής: «Μην το σκέφτεστε, γιατί πάντα θα υπάρχει μια καλή δικαιολογία για να πείσετε τον εαυτό σας πως υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες. Όλοι οι διασώστες της ΕΟΔ είναι εθελοντές, με τα ίδια ακριβώς καθημερινά προβλήματα και υποχρεώσεις. Ο καθένας μας, μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι, μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με τις δικές του δυνατότητες ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε να σώζουμε ανθρώπινες ζωές. Έστω και η υποστήριξη σε οργανωτικά θέματα είναι καθοριστική στο έργο μας και εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο κατά την ώρα μιας αποστολής».