Ο ταλαντούχος πιανίστας Χρήστος Ντανάκας πρόκειται να δώσει Ρεσιτάλ πιάνου σε μία “Άνοιξη των πλήκτρων”. Το κοινό της Καλαμάτας θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το ρεσιτάλ την Τετάρτη 16 Μαρτίου και ώρα 21.00 στο πνευματικό κέντρο με ελεύθερη είσοδο.
Το πρόγραμμα είναι ουσιαστικά ένα μείγμα Γερμανών και Ελλήνων συνθετών. Το πρώτο μέρος του ρεσιτάλ αποτελείται από τη Σονάτα Opus 81a σε Μι ύφεση μείζονα του L.v.Beethoven που ονομάζεται “Ο αποχαιρετισμός”. Ακολουθούν 2 Πρελούδια του Ν. Αστρινιδη, Opus 14. Το πρώτο μέρος κλείνουν 4 σπουδές πάνω σε ελληνικούς λαϊκούς ρυθμούς του Γ. Κωνσταντινίδη. Όλο το δεύτερο μέρος του ρεσιτάλ καταλαμβάνει η 2η Σονάτα σε Φα# ελάσσονα του J. Brahms. Η επιλογή των κομματιών είναι τέτοια, ώστε οι 2 σονάτες, 2 έργα δηλαδή μεγάλης φόρμας, να πλαισιώνουν 2 πολύ όμορφες συνθέσεις μικρότερης φόρμας αγαπημένων Ελλήνων συνθετών.
Ζητήσαμε απο τον Χρήστο να μας πει λίγα λόγια για τον ίδιο .. ας τον γνωρίσουμε
Πως ξεκίνησε η αγάπη σου για το πιάνο; Ποια είναι τα συναισθήματα σου όταν παίζεις;
Ο μόνος που ασχολιόταν (εντελώς ερασιτεχνικά) με τη μουσική απ όλη την οικογένεια, ήταν ο παππούς μου, που έπαιζε διάφορα όργανα Το όργανο που ως παιδί μου κέντριζε συνεχώς το ενδιαφέρον και την προσοχή ήταν το πιάνο Οι γονείς μου το παρατήρησαν τότε αυτό και κάπως έτσι με έγραψαν στο ωδείο.
Τα συναισθήματα που μου δημιουργούνται όταν παίζω πιάνο είναι πολλά. Προσπαθώ να συνδυάσω τη μουσική με εικόνες στο μυαλό μου, πράγμα που παίζει σημαντικό ρόλο στην ερμηνεία του εκάστοτε έργου. Βέβαια, τα συναισθήματα πολλές φορές πρέπει κανείς να τα τιθασεύσει και να τα συνδυάζει με αυτοέλεγχο για ένα άρτιο αποτέλεσμα

Ποια θεωρείς την πιο σημαντική στιγμή στην μέχρι τώρα πορεία σου;
Η στιγμή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα πορεία μου, ήταν όταν στα 9 μου κέρδισα το Α’ Πρώτο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Ταλέντα – Βραβεία Φίλωνα”. Από τότε κατάλαβα και εγώ και οι γονείς μου ότι θέλω να δω το πιάνο πιο σοβαρά Όσο για τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντική στιγμή θεωρώ την ηχογράφηση – συνέντευξη στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Σε τόσο νεαρή ηλικία έχεις τόσες διακρίσεις , οι στόχοι σου για το μέλλον;
Οι στόχοι για το μέλλον δε γίνεται να είναι απόλυτα προκαθορισμένοι, μιας και είναι μια δουλειά με πολλά “απρόοπτα”. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να οδεύει κανείς βήμα-βήμα. Γενικός στόχος είναι σε καθε περίπτωση και η συναυλιακή δραστηριότητα, είτε σόλο, είτε σε σύνολα μουσικής δωματίου άλλα φυσικά και η διδασκαλία.
Είναι εύκολο για ένα νέο παιδί να ακολουθήσει το ταλέντο του στην Ελλάδα , και κυρίως στην κλασική μουσική;
Πλέον είναι δυστυχώς πολύ δύσκολο να πετύχει κανείς πράγματα στην Ελλάδα στην κλασσική μουσική . Σίγουρα όχι αδύνατο, άλλα σε κάθε περίπτωση οι δυνατότητες και οι ευκαιρίες, που θα βρει κανείς στην Ελλάδα, είναι περιορισμένες σε σύγκριση με αρκετές χώρες της Ευρώπης
Ένα μήνυμα σε όσους διαβάζουν τη συνέντευξή σου;
Το μήνυμα που θα μπορούσα να δώσω είναι ότι παρά την ως γνωστόν δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, οι γονείς να έχουν ως επιλογή το ωδείο για τα παιδιά τους. Επιπλέον για τα παιδιά που ήδη σπουδάζουν μουσική σε ωδεία, να μη διστάζουν να ακολουθήσουν τη μουσική και πιο σοβαρά πέρα από χόμπι. Η μουσική είναι λύτρωση.
Εμείς ευχόμαστε στο νεαρό καλαματιανό πιανίστα να έχει πολλές επιτυχίες Θα είμαστε εκεί να τον απολαύσουμε !!
Ο Χρήστος Ντανάκας γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1991. Σε ηλικία 6 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου, αρχικά στο “Ωδείο Μεσσηνίας” και από το 2000 στο “Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας” με δασκάλα τη Νέλλη Σεμιτέκολο.
Το 2009 εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το ίδιο έτος συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο “Athenaeum” με δασκάλα τη Νέλλη Σεμιτέκολο, όπου το 2011 πήρε το δίπλωμά του με Άριστα Παμψηφεί.
Το 2000 απέσπασε Α’ Βραβείο και Αριστείο Διάκρισης στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Ταλέντα – Βραβεία Φίλωνα” και το 2004 το Γ’ Βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό. Το 2005 απέσπασε το Α’ Βραβείο στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες (περιφέρεια Πελοποννήσου) του Υπουργείου Παιδείας. Το 2006 έλαβε το Γ’ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό πιάνου “W.A.Mozart” που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας. Το 2012 έλαβε το Β’ Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Μαρίας Χαιρογιώργου – Σιγάρα”. Το Μάρτιο του 2013 εισήχθη και συνεχίζει τις σπουδές του στο “Staatliche Hochschule für Musik Trossingen” της Γερμανίας με καθηγήτρια την Raluca Chifane – Wagenhäuser.
Τον Απρίλη του 2015 ηχογράφησε για το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Τρίτο Πρόγραμμα. Έχει δώσει ρεσιτάλ αλλά και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και της Ελβετίας. Έχει επίσης παρακολουθήσει σεμινάρια με τους P. Nersessian, Y. Solomon, N. Akopian – Tamarina, J. Soriano, K. Sturrock, K. Ganev, G. Mishory κ.ά.
“Άνοιξη των πλήκτρων”