Συνεχίζονται καθημερινά οι σοκαριστικές αποκαλύψεις και καταγγελίες στο χώρο του θεάτρου . Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha, ο 40χρονος Βασίλης, ο πρώτος άνθρωπος που προχώρησε σε μήνυση κατά γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, κατηγορώντας τον για τον βιασμό του και την επί τέσσερα χρόνια σεξουαλική κακοποίησή του, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες στα 15 του χρόνια γνώρισε τον κατά 16 χρόνια μεγαλύτερό του άνθρωπο της τέχνης και πώς τον παρέσυρε σε μια κατάσταση, διάρκειας τεσσάρων ετών, που τον έχει στιγματίσει, όπως είπε, για όλη του τη ζωή.
Ο Βασίλης, ο οποίος ζει μόνιμα στο εξωτερικό, σημείωσε πως με τη βοήθεια της δικηγόρου του Μαρίας Κουρτέση, βρήκε το κουράγιο να μιλήσει ανοιχτά για όσα βίωσε και αποφάσισε να τον καταγγείλει για βιασμό και ασέλγεια, κινούμενος νομικά.
Περιγράφει αναλυτικά τα γεγονότα που τον στιγμάτησαν για όλη του τη ζωή και τονίζει: «Δεν μένω στην Ελλάδα και δεν με ενδιαφέρει η δημοσιότητα. Τον καταγγέλλω γιατί πρέπει να μιλήσουν κι άλλα θύματα. Ήθελα πάντα να το κάνω αλλά ένιωθα πολύ αδύναμος απέναντί του. Ήμουν 19 ετών όταν τον συνάντησα για τελευταία φορά στο σπίτι του. Έκανα ένα πολύ μεγάλο ξέσπασμα και από την οργή μου τον αποκάλεσα παιδεραστή. Του έλεγα ότι εκμεταλλεύεσαι παιδιά, βγάζεις τη διαστροφή σου και γενικότερα του μίλησα πολύ άσχημα. Αυτός έκλαιγε κι εγώ του είπα ότι δεν τον λυπάμαι γιατί ένας παιδεραστής είναι πάντα ένας παιδεραστής. Τον παιδεραστή δεν τον φοβάμαι. Αυτός πρέπει να με φοβάται».
Κάθαρση ζητούν Έλληνες καλλιτέχνες.
Συνεχώς αυξάνονται οι φωνές ελλήνων καλλιτεχνών , που ζητούν την κάθαρση στο χώρο τους. Οι αντιδράσεις του καλλιτεχνικού κόσμου κατά της Λίνας Μενδώνη όλο και κλιμακώνονται. Το πρωί της Τετάρτης δημιουργήθηκε το hashtag #nomoremendoni, με το οποίο ζητείται η άμεση απομάκρυνσή της από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού μετά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη.
Αναλυτικά το κείμενο που συνοδεύει τις σχετικές αναρτήσεις:
«Την κρίσιμη στιγμή που στο θέατρο συντελούνται αλλάγες που θα καθορίσουν την εξέλιξή του – και ελπίζουμε όλης της κοινωνίας -και που όλοι μας έχουμε τόση ανάγκη την στήριξη της πολιτείας και της δικαιοσύνης για να αντικαταστήσουμε τον φόβο, την εκμετάλλευση και την κατάχρηση εξουσίας με αρχές που χρόνια προσπαθεί να μας διδάξει η Τέχνη , η κ. Μενδώνη αντί να δείξει το ίδιο θάρρος που δείξανε και τα θύματα επέλεξε τον πολιτικό χαμαιλεοντισμό με σκοπό την όσο το δυνατό λιγότερη έκθεση του κ. Λιγνάδη και των ανθρώπων που τον επέλεξαν.
Με βάση τη στάση και τις πράξεις της λοιπόν – και χωρίς καμία διάθεση πολιτικής εξόντωσης ή προσωπικής απαξίωσης εννοείται- αντιλαμβανόμαστε ότι η κ. Μενδώνη είναι ακατάλληλη για το χώρο μας καθώς δεν αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τους στόχους των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού. Η χώρα μας αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού και αξίζει έναν υπουργό που προστατεύει και πονάει τις τέχνες, σέβεται τους πρεσβευτές της και αναγνωρίζει την αναγκαία προσφορά τους στην κοινωνία.
Ζητάμε την απομάκρυνση της κ. Μενδώνη απο το υπουργείο Πολιτισμού».
Οι New York Times για τον Δημήτρη Λιγνάδη και τις καταγγελίες στον χώρο του ελληνικού θεάτρου
Συγκεκριμένα, η εφημερίδα The New York Times σε άρθρο της που δημοσίευσε στις 16 Φεβρουαρίου αναφέρεται εκτενέστατα στο γεγονός και εστιάζει στην παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη από την θέση του πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το άρθρο αναφέρει «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας παραιτήθηκε αυτόν τον μήνα μετά από αναφορές που υποδηλώνουν ότι παρενόχλησε σεξουαλικά νέους ηθοποιούς. Ο ίδιος, αρνήθηκε αυτές τις αναφορές».
Παράλληλα, κάνει λόγο για την στάση της εισαγγελίας που, όπως, φαίνεται περιμένει να υπάρξουν περισσότερες υποθέσεις, αν και δεν ήταν σαφές πόσες θα πάνε στη δίκη, δεδομένου του χρόνου που πέρασε από τα φερόμενα περιστατικά και την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων.
Η καταιγίδα των κατηγοριών για ονόματα σεβαστών προσώπων στον ελληνικό κόσμο των τεχνών έρχεται σε μια από τις πιο συντηρητικές κοινωνίες της Ευρώπης, όπου αυτές οι κακοποιήσεις είναι γνωστές, αλλά δεν συζητήθηκαν ποτέ ανοιχτά, πόσο μάλλον να διώκονται. Η αρχή του ελληνικού metoo έγινε τον περασμένο μήνα όταν η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας του, Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε δημοσίως ένα διοικητικό στέλεχος της ΕΙΟ και παράγοντα του κυβερνόντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Μετά, ακολούθησε μπαράζ αποκαλύψεων με όλο και περισσότερους ανθρώπους να σπάνε την σιωπή τους.
Στο άρθρο αναφέρεται και το δύσκολο έργο του ΣΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο του, ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα να δίνει αγώνα για να βοηθήσει τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού μαζί με μια ομάδα αξιόλογων καλλιτεχνών.
Στην συνέχεια γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση των σπουδαστών/στριών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για «αμέτρητες περιπτώσεις εκφοβισμού στο χώρο εργασίας και σεξιστικής βίας» καθώς και ρατσισμό, ομοφοβία και άλλες μορφές διακρίσεων».
Σε εξέλιξη μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τις δεκάδες καταγγελίες ηθοποιών
Μεγάλη εισαγγελική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τις δεκάδες επώνυμες καταγγελίες ηθοποιών περί σεξουαλικής κακοποίησης ή παρενόχλησής τους, που έχουν ήδη κατατεθεί στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και στρέφονται σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, ο οποίος διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση με βάση τις δύο μηνύσεις που έχουν ήδη κατατεθεί για αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, καλεί τη Δευτέρα το πρωί ως μάρτυρα τον πρόεδρο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρο Μπιμπίλα, προκειμένου να καταθέσει όσα στοιχεία-καταγγελίες έχει στη διάθεσή του και αφορούν γνωστό ηθοποιό – σκηνοθέτη, ο οποίος έχει ήδη καταμηνυθεί.
Παράλληλα, ο κ. Μπιμπίλας λόγω της θεσμικής του ιδιότητας, καλείται να εισφέρει στο έργο της δικαιοσύνης καταθέτοντας και καταγγελίες που έχουν ήδη φτάσει στο Σωματείο των Ηθοποιών, οι οποίες είναι ακόμα ποινικά αξιοποιήσιμες, δηλαδή πρόκειται για αδικήματα τα οποία δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή.