Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καλαμάτας. Εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ η “Λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας” με προϋπολογισμό 175.417ευρώ. Τα Συμβουλευτικά Κέντρα αναπτύχθηκαν κατά την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013, από το ΕΠ «Διοικητική Μεταρρύθμιση», στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών 2009- 2013».
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα αποτέλεσαν υπηρεσίες πρώτης γραμμής, καλύπτοντας την ανάγκη παροχής υπηρεσιών άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας, υλοποιώντας παράλληλα δράσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης κρίσιμης σημασίας για την ανάδειξη του ζητήματος της έμφυλης βίας όλων των μορφών σε τοπικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης προβλέπεται η συνέχιση της λειτουργίας του Συμβουλευτικού Κέντρου (ΣΚ) Δήμου Καλαμάτας η οποία περιλαμβάνει και τη συνέχιση ή/και την ανάπτυξη δράσεων υποστήριξης και αρωγής, με την οπτική του φύλου, ως εξής:
- Δράσεις ψυχοκοινωνικής και νομικής στήριξης.
- Δράσεις προώθησης στην απασχόληση.
- Δράσεις δικτύωσης με τοπικούς φορείς και οργανισμούς και μεταξύ των δομών του δικτύου.
- Δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της Πράξης «Οριζόντιες Παρεμβάσεις Εθνικής Εμβέλειας», το Συμβουλευτικό Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε Πρόγραμμα Νομικής Βοήθειας (legal aid) για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήρια.
Στόχος της πράξης του Κέντρου Συμβουλευτικής
Η Πράξη έχει ως στόχο τη συνέχιση της λειτουργίας των Συμβουλευτικών Κέντρων τοπικής εμβέλειας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα, για την υποστήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτήν.
Η μελέτη της βίας κατά των γυναικών καταδεικνύει τη συχνότητα, τη συστηματικότητα και την πολυπλοκότητα της κακοποίησής τους.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ , οι βασικές στρατηγικές για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι οι εξής:
α)επένδυση στην ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών,
β) εισαγωγή ή αναθεώρηση της νομοθεσίας,
γ) ολιστικές, πολυτομεακές πολιτικές και εθνικά σχέδια δράσης,
δ) διασφάλιση πόρων και ένταξη της οπτικής του φύλου στους προϋπολογισμούς (gender budgeting),
ε) προώθηση της πρωτογενούς πρόληψης,
στ) εφαρμογή της θεωρίας της αλλαγής,
ζ) ανάπτυξη συντονισμένης ανταπόκρισης σε τοπικό επίπεδο,
η) εμπλοκή και ενίσχυση της συμμετοχής ομάδων-κλειδιών, θ) ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων,
ι)έρευνα, συλλογή και ανάλυση ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων, και
ια) αξιολόγηση και λογοδοσία. Το 2009, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η ΓΓΙΦ εκπονεί το «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών (2009-2013)», ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης.
Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Δήμου Καλαμάτας
To Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών θυμάτων Βίας του Δήμου Καλαμάτας, ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο του 2013 και στοχεύει στην παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών όπως:
- Εξειδικευμένη Πληροφόρηση και Ενημέρωση σε θέματα έμφυλης βίας και ισότητας σχέσεων τόσο των δυνητικά ωφελούμενων γυναικών όσο και τρίτων προσώπων
- Ψυχολογική στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (εστίαση στην βαθύτερη κατανόηση του εαυτού και των διαπροσωπικών σχέσεων, εκπαίδευση στην διεκδικητική επικοινωνία, διαχείριση άγχους και συναισθηματικών δυσκολιών, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, κλπ.)
- Κοινωνική στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (εστίαση στην ανάπτυξη της αυτονομίας και αυτεπάρκειας, αναγνώριση συναισθηματικών δυσκολιών, αντιμετώπιση κοινωνικών και πρακτικών ζητημάτων, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, κλπ.)
- Εργασιακή στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (εστίαση στην αναγνώριση των ταλέντων και των δεξιοτήτων για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την προώθηση στην απασχόληση/επιχειρηματικότητα, σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, ενημέρωση για διαθέσιμες θέσεις εργασίας, κινητοποίηση, κλπ.)
- Νομική στήριξη και Συμβουλευτική με την οπτική του φύλου (ενημέρωση για τους ισχύοντες νόμους και τα έννομα δικαιώματα των γυναικών, ενδυνάμωση, κινητοποίηση, κλπ.)
- Διασύνδεση και δράσεις Δικτύωσης με Φορείς και Υπηρεσίες
- Παραπομπή σε Φορείς και Υπηρεσίες
- Παραπομπή σε Ξενώνες Φιλοξενίας
- Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών
Το Κέντρο Συμβουλευτικής του Δήμου Καλαμάτας στελεχώνεται από Κοινωνικό Λειτουργό, Ψυχολόγο και Κοινωνιολόγο.
Επίσης, λειτουργεί 24ώρη τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στο 5ψήφιο τηλέφωνο 15900.
Περρωτού και Μαντίκλου, ΚΑΛΑΜΑΤΑ 24 100
Τηλ: 27210 99212, 27210 99225
Fax: 27210 99225