Η Μπύρα στα θύματα του κορονοϊού. Συναντήσεις και εκδρομές με φίλους αναβάλλονται. Ακόμα και οι οικογένειες δεν κάνουν πια τραπέζια, ταβέρνες και εστιατόρια παραμένουν κλειστά. Μπαρ και καφετέριες άγνωστο πότε θα ανοίξουν. Άσχημα νέα για όλους αλλά εδώ μιλάμε για μπύρα.
Δεν θα την γλίτωνε η μπύρα από θύμα.
Ο ήλιος συνεχίζει να μας χαμογελά και ακόμα οι θερμοκρασίες παραμένουν ευχάριστες για την εποχή.
Στην κανονικότητα μας όλα θα ήταν ιδανικά για μία απολαυστική έξοδο σε Bar και Cafe και ακόμα περισσότερο σε μια ταβέρνα η εστιατόριο. Μόνο που τα πάντα είναι κλειστά και η ψυχολογία ,λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, στα τάρταρα!!!
Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν χρειάζεται και μεγάλη αφορμή στην Ελλάδα να σμίξουν οι παρέες και να γράψουν ιστορία…
Ναι μεν όμως αλλά, και η μπύρα θέλει μία “αφορμή”.
Ακόμα ένας απελπιστικός παράγοντας είναι οι συνεχείς ακυρώσεις για όλες τις διοργανώσεις, από τις συναυλίες μέχρι τα πανηγύρια στα χωριά. Ακόμη οι γάμοι και οι βαφτίσεις ή οι οικογενειακές συνεστιάσεις ακυρώνονται πλέον, λόγω κορονοϊού. Είναι ένα βαρύ πλήγμα οικονομικό όπως είπαμε και ψυχολογικό για τον κόσμο αλλά και για τους Ζυθοποιούς μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται σε πολλά σημεία πώλησης. Όταν κανείς δεν μπορεί να συναντηθεί με κανέναν, τότε λείπει και η απαραίτητη αφορμή για κατανάλωση μπύρας.
Τι αναφέρει ο Γιάννης Μαρμαρέλης
Αυτό επισημαίνει το μέλος του συλλόγου των Ελλήνων Ζυθοποιών και ιδιοκτήτης ενός εκ των μεγαλύτερων μικρόζυθοποιίων της Ελλάδας της #SirisBrewery και της Voreia Beer κύριος Γιάννης Μαρμαρέλης στην συνέντευξη που παραχώρησε στης Ebeeries
Τα προβλήματα των ζυθοποιείων και των εταιρειών από την επιδημία και τα lock down είναι σοβαρά και πολλές φορές επώδυνα…
Μιλάμε για κλείσιμο της βασικής μας πελατείας, για σημαντικότατη μείωση των πωλήσεων σε τουριστικές περιοχές το καλοκαίρι, για ακύρωση πολλών εκδηλώσεων κλπ κλπ. Την ίδια ώρα ,ενώ έχουμε συμπεριληφθεί στους κλάδους που έχουν υποστεί πολλές επιπτώσεις από την πανδημία, έχοντας την ιδιαιτερότητα να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας ( ΦΠΑ και ΕΦΚ) στα τελωνεία και όχι στις ΔΟΥ.
Έχουμε στην πραγματικότητα εξαιρεθεί από πολλές ευνοϊκές αποφάσεις της πολιτείας όπως αναστολές υποχρεώσεων, δόσεις κλπ κλπ. Αυτό έχει τεράστια επίπτωση στις επιχειρήσεις οι οποίες τις όποιες πωλήσεις κάνουν αυτή την εποχή και που είναι πωλήσεις σε super markets τις πληρώνονται σε 150 μέρες και πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε 20 …… Μιλάμε ότι την ίδια ώρα ΟΛΕΣ οι πληττόμενες επιχειρήσεις της χώρας παίρνουν αναστολή καταβολής ΦΠΑ και φόρων 6 μήνες και δυνατότητα δόσεων.
Η αβεβαιότητα επίσης έχει αναστείλει πολλά επενδυτικά προγράμματα των εταιρειών .Ένας κλάδος που είναι σε συνεχή ανάπτυξη βάζει φρένο απότομο την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι μόνο μέσω επενδύσεων η χώρα θα μπει σε τροχιά ανάκαμψης.

☑️Κύριε Μαρμαρέλη πόσο πιστεύετε προετοιμασμένος ήταν ο κλάδος σας?
“Ο κλάδος νομίζω ότι ήταν σχετικά πιο έτοιμος για το δεύτερο lock down … Σε προσωπικό επίπεδο το έβλεπα να έρχεται και είχαμε προσαρμόσει την παραγωγή μας σε αυτό ώστε να μην έχουμε σημαντικά αποθέματα που θα έμεναν αδιάθετα.”
☑️Η Ελληνική Craft είναι ανταγωνιστική και πόσο μερίδιο κατέχει στην Ελλάδα?
“Η Ελληνική craft είναι σπουδαία.. Έχει κατακτήσει πολλές βραβεύσεις στο εξωτερικό και όσοι δοκιμάζουν ελληνικές μπίρες έχουν να λένε τα καλυτέρα. Δεν έχει η χώρα παράδοση στην παραγωγή μπίρας , δεν υπάρχει διεθνώς αναγνώριση της ελληνικής μπίρας αλλά τα βήματα που γίνονται είναι πολύ ενθαρρυντικά . Στη Ελλάδα τώρα το μερίδιο των εταιρειών που πραγματικά προσφέρουν craft μπίρες ,και όχι μόνο κατ όνομα είναι μικροζυθοποιίες , είναι περίπου στο 1% …. Και ίσως λιγάκι παραπάνω .Είναι απίθανο να μην ακλουθούμε στην χώρα τα ποσοστά των άλλων ανεπτυγμένων αγορών …
Εδώ οι αγορά κηδεμονεύεται και όλοι προσπαθούν να παρουσιαστούν είτε ως ελληνικές επιχειρήσεις είτε ως μικροζυθοποιίες . Μια στρεβλή εικόνα σίγουρα που δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και στο τέλος δεν ξέρει αν αυτό που καταναλώνει είναι ποιον μικροζυθοποιίας ή όχι. Από τη άλλη πρέπει και οι μικροζυθοποιίες για να γίνουν ανταγωνιστικότερες να επενδύσουν ακόμα πολλά σε μηχανολογικούς εξοπλισμούς αλλά και σε εργαλεία προώθησης πωλήσεων. Έτσι και τα κόστη μπορεί να μειωθούν αλλά και τα μερίδια να αυξηθούν.”
☑️Τι σκοπεύετε σαν Ένωση Ελλήνων Ζυθοποιών να κάνετε στο εγγύς μέλλον για να ενισχύσετε το brand της Ελληνικής craft μπύρας?
Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών ,έχει μέλη της μεγάλα και μικρά ζυθοποιεία . Χρέος της είναι να αναπτύξει την μπίρα όλων μας ..όχι μόνο των μικρών ούτε μόνο των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Οι ενέργειες της σε θεσμικό επίπεδο μέχρι τώρα έχουν στόχο την ανάπτυξη όλου του κλάδου με παρεμβάσεις κυρίως στο νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας το οποίο χρήζει ανανέωσης και είμαστε κοντύτερα από ποτέ σε αυτό . Επίσης γίνονται και ενέργειες οι οποίες προσπαθούν να τονώσουν τη κατανάλωση της μπίρας γενικά διότι μέσω της αύξησης του μεριδίου της γενικής κατανάλωσης θα ωφεληθούν όλοι. Θυμίζω ότι η μέση κατανάλωση είναι στην Ευρώπη 78 λίτρα ετησίως όταν στην Ελλάδα είναι στα 35 περίπου
☑️Ένα μύνημα που θέλετε να στείλετε στους επαγγελματίες και στους καταναλωτές
Το μήνυμα μου σε επαγγελματίες και καταναλωτές είναι ότι πρέπει να προσέχουν την υγεία την δική τους ,του προσωπικού τους και των πελατών τους . Να στηρίζουν όσο μπορούν τις μικρές ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες παλεύουν και επενδύουν στον τόπο τους σε καιρούς χαλεπούς . Η ανάκαμψη θα έρθει σύντομα, και θέλω να πιστεύω ότι θα μας βρει όλους πιο ώριμους και σοβαρούς. Η ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν συνήθως σπουδαία προϊόντα αλλά θα πρέπει και αυτές να ξεκαθαρίσουν το κλάδο από παραφωνίες και να συνεχίσουν με επιμονή την δουλειά τους .
Μόνο έτσι θα έρθουν αποτελέσματα . Η αγορά είναι μαραθώνιος δίχως τέλος . Θέλει υπευθυνότητα και σοβαρότητα ώστε να κερδηθεί το στοίχημα του καταναλωτή.
☑️Κλείνοντας χαριτολογώντας, τελικά η μπύρα με “Υ” η με “Ι”?
“Μπίρα με Ι …..Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό . Δανεισμένη λέξη είναι από την ΙΤΑΛΙΚΗ birra …το Υ έχει προκύψει από το πάντρεμα ΜΠΙΡΑΣ ΚΑΙ ζΥθου”…
Ο κόσμος φυσικά θα συνεχίσει να πίνει μπύρα στο σπίτι του, αλλά σε συνθήκες καραντίνας η κατανάλωση είναι πολύ μικρότερη καθώς και η διάθεση του είναι μικρότερη.
Αν δε, η περιπέτεια του κορωνοϊού συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τότε η κατάσταση αλλάζει…προς το χειρότερο!
κλείνοντας κι εγώ να πω,
“εγώ την μπύρα με Υ”
Κύριε Μαρμαρελη,σας ευχαριστούμε πολύ για τον χρόνο σας!!!
Επιμέλεια Μιχάλης Βαρνάς
via Ebeeries
Η Μπύρα στα θύματα του κορονοϊού. Τι αναφέρει ο Γιάννης Μαρμαρέλης