Γρηγόρης Τσώνης: Η εκπαιδευτική ρομποτική εξασκεί κυρίως την πνευματική λειτουργία του ατόμου και της ομάδας.
Γνωρίσαμε το Γρηγόρη μεσά από κοινωνικές δράσεις… Δυναμικός, ετοιμόλογος, ενθουσιώδης, οργανωτικός είναι κάποια από τα επίθετα που τον χαρακτηρίζουν! Ως εκπαιδευτικός, επιμορφώνεται συνεχώς και συμμετέχει σε οτιδήποτε καινοτόμο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή και την εξέλιξη των παιδιών.
Ενεργό μέλος του Κέντρου Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας, μας περιέγραψε το όραμα τα συναισθήματα και τα οφέλη της εκπαιδευτικής ρομποτικής στους μαθητές.
Ποια τα συναισθήματα των παιδιών που συνεργάζονται στην εκπαιδευτική ρομποτική και τα δικά σου;
Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μία ιδιαίτερα γοητευτική για τους μαθητές εκπαιδευτική διαδικασία, άρρηκτα συνδεδεμένη με εκπαιδευτικά στοιχεία, όπως:
– το εκπαιδευτικό παιχνίδι
– η επίλυση απλών/απτών προβλημάτων
– η στοχοθεσία και η κατάστρωση σχεδίου/στρατηγικής επίτευξης του στόχου
Είναι λοιπόν η φύση της εκπαιδευτικής ρομποτικής τέτοια που κάνει τους νεαρούς μαθητές:
– να νιώθουν ότι οι υπάρχουσες γνώσεις τους, αλλά και ότι επιπλέον μαθαίνουν κατά τη διάρκεια της ενασχόλησης τους με τη ρομποτική είναι χρηστικό και χρήσιμο. Ακόμα και αν κάποιοι μαθητές δυσκολεύονται να το δουν αυτό, η συμμετοχή στους διαγωνισμούς ρομποτικής πείθει και τους πιο δύσπιστους.
– να νιώθουν δημιουργικοί, καθότι δημιουργούν επί τόπου έναν μηχανισμό (ρομπότ) και έναν αλγόριθμο (το πρόγραμμα που εκτελεί το ρομπότ) που λύνει αποδοτικά ένα συγκεκριμένο πρόβλημα.
– να νιώθουν ολοκληρωμένοι μετά από κάθε μάθημα ρομποτικής. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του μαθήματος τους τέθηκε (ή τέθηκαν) ένα ή περισσότερα προβλήματα και συνεργαζόμενοι σχεδίασαν τη λύση τους και τα έλυσαν πολλές φορές με εμφατικό τρόπο, καθώς είδαν το δημιούργημά τους να επιτελεί το σκοπό για τον οποίον κατασκευάστηκε. Επίσης, κατά τη διαδικασία αυτή έφτιαξαν ομάδες, συμφώνησαν σε ρόλους τους οποίους τους ανέλαβαν, δούλεψαν ατομικά και στην συνέχεια συνεργάστηκαν, βοήθησαν και βοηθήθηκαν και στο τέλος συνέθεσαν όλοι μαζί σαν ομάδα τη λύση.
Κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών δε, τα συναισθήματα της ομάδας, όπως είναι φυσικό δυναμώνουν, καθώς όλα τα προηγούμενα συνδέονται με το συναίσθημα της επιτυχίας ή της αποτυχίας. Η ομάδα σε αυτή τη διαδικασία δοκιμάζεται, οι σχέσεις των μαθητών γίνονται πιο ισχυρές καθότι η επιτυχία του ατόμου “κλειδώνει” στην επιτυχία της ομάδας. Είναι ακριβώς τα ίδια συναισθήματα που νιώθει και ένα μέλος μιας ομάδας ποδοσφαίρου ή μπάσκετ ή βόλεϊ. Η διαφορά είναι στο αντικείμενο της εξάσκησης.
Η εκπαιδευτική ρομποτική εξασκεί κυρίως την πνευματική λειτουργία του ατόμου και της ομάδας.
Τα συναισθήματα του εκπαιδευτικού-προπονητή σταδιακά «συγκλίνουν» με αυτά της ομάδας, καθώς και ο ίδιος γίνεται μέλος της. Ωστόσο, καλείται επιπλέον να διαχειριστεί τα προβλήματα της λειτουργίας της ομάδας, όντας και λειτουργώντας σε “υψηλότερο” επίπεδο… τις ανησυχίες της, τις επιπτώσεις της επιτυχίας ή τις αποτυχίας. Καλείται δηλαδή να “παίξει” το συνήθη ρόλο του εκπαιδευτικού, απλά στην περίπτωση διαγωνισμού, με πιο εμφατικό τρόπο. Δάσκαλος, μέντορας, δικαστής, ψυχολόγος…
Aντιμετωπίσατε δυσκολίες ως ομάδα;
Οι δυσκολίες στην ενασχόληση του προπονητή-εκπαιδευτικού με την εκπαιδευτική ρομποτική ξεκινούν από το βήμα “0”. Πριν καν ξεκινήσει τη σύσταση ενός τμήματος ρομποτικής ή διαγωνιστικής ομάδας έρχεται μπροστά σε ένα “μαύρο κουτί”… ποιος είναι ο εξοπλισμός; πώς προγραμματίζεται; ποιος είναι ο διαγωνισμός; πώς συμμετέχει κανείς σε αυτόν; πότε ανακοινώνεται;
Η επόμενη δυσκολία είναι η απόκτηση του εξοπλισμού, δηλαδή του σετ ρομποτικής από το οποίο οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν τα κατάλληλα εξαρτήματα για να δομήσουν το ρομπότ της επιλογής τους. Τα σετ ρομποτικής που προς το παρόν επιλέγονται και ενδείκνυνται για διαγωνισμούς ρομποτικής κοστίζουν ακριβά για κάποιον μεμονωμένο εκπαιδευτικό ή σχολείο που σχεδιάζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ρομποτικής.
Ευτυχώς για τον τόπο μας, τη Μεσσηνία, συστάθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και βοηθά αποτελεσματικά σε σχέση με τις ανωτέρω δύο δυσκολίες το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας, που λειτουργεί κατά κύριο λόγο στις εγκαταστάσεις του 2ου Γυμνασίου.
Το Κέντρο Ρομποτικής, λειτουργώντας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου, υποστηριζόμενο οικονομικά από ευγενικούς χορηγούς της πόλης μας και βασιζόμενο σε εκπαιδευτικούς με μεράκι και διάθεση αυτοθυσίας, που επενδύουν αφιλοκερδώς τον προσωπικό τους χρόνο, δανείζει εξοπλισμό και υποστηρίζει τεχνικά τους συνάδελφους εκπαιδευτικούς που έχουν τη διάθεση και την προοπτική να εμπλακούν ενεργά με το αντικείμενο.
Το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας κάθε φθινόπωρο καλεί τους μαθητές από όλο το νομό που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο να συμπληρώσουν αιτήσεις για να ενταχθούν σε τμήματα ρομποτικής, από τα οποία στη συνέχεια προκύπτουν και οι διαγωνιστικές ομάδες στις κατηγορίες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, είτε πρόκειται για την κατηγορία Regular είτε για την κατηγορία Open είτε για το WRO Football. Το τελευταίο είναι εξίσου ενδιαφέρον και αφορά την κατασκευή και τον προγραμματισμό ομάδας δύο ρομπότ που συνεργάζονται για να παίξουν ποδόσφαιρο με άλλες ομάδες από ρομπότ!
Ωστόσο το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας διαθέτει συγκεκριμένο αριθμό από σετ ρομποτικής, επομένως έχει και αυτός ο φορέας επιμόρφωσης, δανεισμού και υποστήριξης εκπαιδευτικών τα όριά του. Από την άλλη η ανάπτυξη του αντικειμένου της εκπαιδευτικής ρομποτικής στην πόλη μας είναι ραγδαία κάτι το οποίο εκδηλώνεται στην αύξηση των μαθητών που ασχολούνται στις δομές του, αλλά και στις δομές των ιδιωτικών φορέων της πόλης, στην αύξηση των εκπαιδευτικών που ενδιαφέρονται να εμπλακούν και να προπονήσουν ομάδες καθώς και στην αύξηση των συμμετοχών ομάδων μαθητών σε διαγωνισμούς. Εκτιμούμε ότι ειδικά στην ερχόμενη σχολική χρονιά το Κέντρο Ρομποτικής, αν δεν υποστηριχθεί με προμήθεια επιπλέον σετ ρομποτικής, θα εξαντλήσει τα όριά των δυνατοτήτων του.
Ποιος είναι ο προσωπικό σας στόχος μέσα από αυτό και τι πιστέυετε για την πορεία της ρομποτικής στην πόλη;
Προσωπικός μου στόχος είναι να συνεχίσω να ασχολούμαι με το αντικείμενο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, ένα αντικείμενο άκρως γοητευτικό και διδακτικό για εμένα και για τους μαθητές μου. Δύσκολα βρίσκει κανείς ένα εκπαιδευτικό αντικείμενο που να έχει τη δύναμη να επαναφέρει και να διατηρεί άσβεστο το ενδιαφέρον του μαθητή στη μαθησιακή διαδικασία και κατ’ επέκταση στον τοπικό, κοινωνικό και πνευματικό χώρο του σχολείου.
Το πλέον αξιοθαύμαστο είναι ότι επαναφέρει στη μαθησιακή διαδικασία μαθητές που είτε λόγω μαθησιακών δυσκολιών είτε λόγω προσωπικών βιωμάτων, έχουν την τάση να απομακρύνονται από τη μαθησιακή διαδικασία με την παραδοσιακή της μορφή.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα συνεχίσω να συμμετέχω με τις ομάδες των μαθητών μου σε διαγωνισμούς… και αν αυτό φέρει κάποια επιπλέον διάκριση είτε σε εθνικό είτε σε διεθνές επίπεδο… ευπρόσδεκτη!
Σε ότι αφορά το Κέντρο Ρομποτικής και Προγραμματισμού Καλαμάτας, εκτιμώ ότι το μέλλον επιφυλάσσει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις. Κάνουμε πολλές σκέψεις και ανοιγόμαστε σε πολλά θεματικά πεδία. Ένα από τα πιο ουσιαστικά πράγματα που συζητάμε είναι το άνοιγμα του αντικειμένου και σε άλλες εκπαιδευτικές πλατφόρμες ρομποτικής, που είναι περισσότερο “ανοικτές” τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην ανάπτυξη εφαρμογών και σίγουρα πιο οικονομικές. Το σίγουρο είναι ότι η καινοτομία μας στο χώρο και οι επιτυχίες μας σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο μας έχουν ανοίξει την όρεξη!
Κατί άλλο που θέλεις να προσθέσεις;
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όσο καταρτισμένοι, δημιουργικοί ή πρόθυμοι και να είμαστε εμείς, οι λειτουργοί τις εκπαίδευσης που φέτος εργαστήκαμε για το αντικείμενο της εκπαιδευτικής ρομποτικής στο νομό μας, η φετινή μας πορεία δε θα ήταν σίγουρα τόσο μακριά, αν δεν είχαν διαβεί το μονοπάτι ένας ή δύο άνθρωποι, ώστε φέτος εμείς να βρούμε αυτό το μονοπάτι… λεωφόρο!
Είναι άνθρωποι ταπεινοί, αποφεύγουν τη δημοσιότητα, ακόμα και αν ο κόσμος τους αναγνωρίζει και τουλάχιστον για όλο αυτό που μας προσέφεραν τους οφείλουμε σεβασμό και ένα βαθύτατο “ευχαριστώ”.