Γαστρονομικός τουρισμός στην Ελλάδα. Σε δημόσια διαβούλευση θέτει το Υπουργείο Τουρισμού προτάσεις σχετικά με τον γαστρονομικό τουρισμό.
Σκοπός είναι να συλλεχθούν οι προτάσεις, οι παρατηρήσεις και τα σχόλια των εμπλεκόμενων φορέων, των ενδιαφερομένων πολιτών, των επαγγελματιών, της Αυτοδιοίκησης, των δημόσιων και των ιδιωτικών φορέων, προκειμένου να αναβαθμιστεί η γαστρονομία που προσφέρει η Ελλάδα και να ενσωματωθεί στον εθνικό σχεδιασμό τουριστικού μάρκετινγκ. Τα αποτελέσματα θα αξιοποιηθούν για την οριστικοποίηση του τελικού Σχεδίου Εθνικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού.
Χρησιμοποιώντας μια εποπτική παρομοίωση, η ανάπτυξη του Γαστρονομικού Τουρισμού θα έχει σαν «κορμό» την Ελλάδα, «κλαδιά» τις Περιφέρειες και «καρπούς» τον κάθε νομό. Κατ’ αυτό τον τρόπο αποτυπώνεται σε όλο το εύρος του ο πλούτος της ελληνικής γης, της παράδοσης και της διαρκούς προσπάθειας των ανθρώπων.
Με βάση τα παραπάνω, τίθενται προς δημόσια διαβούλευση οι παρακάτω προτάσεις της Ομάδας Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού:
- Πρόταση για επικαιροποιημένο Ειδικό Σήμα ποιότητας του Υπουργείου Τουρισμού για την Ελληνική Κουζίνα
- Πρόταση για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Γαστρονομικού Χάρτη
- Πρόταση για την εκπαίδευση
- Κοινή πρόταση για τη δημιουργία Φορέα με σκοπό την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και την ανάπτυξη, προβολή και προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού
- Πρόταση για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Γαστρονομικού Τουρισμού.
Στόχος
Βασικός στόχος του Υπουργείου Τουρισμού είναι να βελτιωθεί η συνολική γαστρονομική προσφορά στον τουρισμό, ώστε οι ξένοι επισκέπτες να απολαμβάνουν την ελληνική φιλοξενία και να βιώνουν αυθεντικές γευστικές εμπειρίες είτε ως τουρίστες ειδικών ενδιαφερόντων είτε ως απλοί καταναλωτές. Αυτό θα τους προτρέψει να αναζητήσουν και να αγοράσουν τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τους και να επιστρέψουν στην Ελλάδα με διάθεση να αυξήσουν τη δαπάνη τους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων και των προϊόντων διατροφής είτε για οικιακή κατανάλωση είτε για κατανάλωση σε εστιατόρια στο εξωτερικό που προσφέρουν ελληνική κουζίνα.
Γαστρονομικός Τουρισμός – Ομάδα Εργασίας
Τον Απρίλιο του 2020 συστήθηκε στο Υπουργείο Τουρισμού Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού, αποτελούμενη από εκπροσώπους του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κοινωνικών εταίρων και επαγγελματικών φορέων. Έργο της Ομάδας ήταν η αναβάθμιση της γαστρονομίας που προσφέρει η Ελλάδα και η ενσωμάτωσή της στον εθνικό σχεδιασμό τουριστικού μάρκετινγκ. Με μακροπρόθεσμη στόχευση την ανάδειξη της γαστρονομίας σε έναν από τους τρεις κυριότερους λόγους για τους οποίους οι τουρίστες, Έλληνες και ξένοι, επιλέγουν τη χώρα μας ως τόπο διακοπών. Η βασική επιδίωξη για την Ελληνική Γαστρονομία είναι η ανάπτυξη και η διασύνδεσή της με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι η πρωτογενής παραγωγή. Ο στόχος αυτός εντάσσεται στις πέντε στρατηγικές προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού:
- Αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό
- Προώθηση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης
- Διαφοροποίηση του Τουριστικού Προϊόντος και Βελτίωση της Ανταγωνιστικότητας
- Ενίσχυση της Προστιθέμενης Αξίας των Δεξιοτήτων του Ανθρώπινου Δυναμικού στον Τουρισμό
- Προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς
Δίνεται προς διαβούλευση και σχολιασμό το πόρισμα της Ομάδα Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αναφορικά με το σχέδιο του Υπουργείου για τον Ελληνικό Γαστρονομικό Τουρισμό. Παρακαλώ οποιαδήποτε σχόλια να αποσταλούν στο e-mail: gastronomy@mintour.gr