Σύμφωνα με το εμβολιαστικό πλάνο του υπουργείου Υγείας, μέχρι τον τον προσεχή Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού.
Ο Β .Κικίλιας επισημαίνει ότι:
«Έχουμε από νωρίς παρουσιάσει με στοιχεία, το εμβολιαστικό μας πλάνο απέναντι στη νόσο covid19: 25.000.000 δόσεις εμβολίων (καθώς τα περισσότερα είναι σε 2 δόσεις). Θα δημιουργηθούν 1018 εμβολιαστικά κέντρα, με δυνατότητα να εμβολιαστούν 2.000.000 πολίτες ανά μήνα.
Όλα γίνονται με διαφάνεια, σωστή προετοιμασία, με βάση τα διεθνή ιατρικά πρωτόκολλα ασφαλείας και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών». αναφέρει στα ΝΕΑ.
Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός κατά κορονοϊού
Τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο πρώτος εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Έναν μήνα μετά, στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να αρχίσει να εμβολιάζεται ο γενικός πληθυσμός.
Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο, όπου κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.5 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.
Προαιρετικός ο εμβολιασμός. Τι ισχύει για όσους δεν εμβολιαστούν
Όσοι δεν εμβολιαστούν δε θα μπορούν να ταξιδέψουν. Οι αεροπορικές εταιρίες δεν θα δεχτούν επιβάτες, που δεν έχουν εμβολιαστεί.. Επίσης όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη της ΕΕ , δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε εστιατόρια, εμπορικά κέντρα , κλαμπ. Οι υπεύθυνοι των επιχιερήσεων θα έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν την είσοδο σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού εξετάζει ο ΠΟΥ.
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει τη χρήση ενός «ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού» για ταξίδια εν μέσω πανδημίας κοροναϊού, δήλωσε αξιωματούχος του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός προτρέπει τις χώρες να μην εκδώσουν «διαβατήρια ανοσίας», για όσους έχουν αναρρώσει από την Covid-19.
«Παρακολουθούμε πολύ στενά τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη μάχη κατά της Covid-19 και μια από αυτές αφορά το πώς θα συνεργαστούμε με τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό εμβολιασμού», ισχυρίστηκε ο αξιωματούχος.
Τι είναι το υγειονομικό διαβατήριο
Κάτι παρόμοιο έχει προτείνει και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) , η οποία την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε πως βρίσκεται «στην τελική φάση ανάπτυξης» μιας εφαρμογής «ψηφιακού διαβατηρίου» για κινητές συσκευές που θα ενημερώνει τις αεροπορικές εταιρείες εάν οι διεθνείς ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού.
Η εφαρμογή αυτή έχει στόχο «να οδηγήσει τους ανθρώπους να ταξιδεύουν ξανά με ασφάλεια», σύμφωνα με τον Νικ Καρίν της IATA, «δίνοντας στις κυβερνήσεις την εμπιστοσύνη ότι τα συστηματικά τεστ κοροναϊού μπορούν να αντικαταστήσουν την υποχρεωτική καραντίνα».
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Moderna, η Pfizer-BioNTech και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης-AstraZeneca ανακοίνωσαν ότι μεγάλες κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι τα αντίστοιχα εμβόλια ήταν ασφαλή και εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη της νόσου.
Αυτά τα ενθαρρυντικά νέα έδωσαν στις αεροπορικές εταιρείες και στα έθνη ελπίδα ότι σύντομα θα είναι σε θέση να αναβιώσουν τις πτήσεις που ανεστάλησαν και να σχεδιάσουν ξανά προσοδοφόρα τουριστικά πλάνα.
Σημειώνεται πως το υγειονομικό διαβατήριο είναι παρόμοια ιδέα με το σύστημα με χρωματικό κωδικό QR που εφαρμόζει η Κίνα.
Παράλληλα, υγειονομικό διαβατήριο υπάρχει ήδη για την είσοδο σε χώρες που εμφανίζουν ασθένειες όπως η ελονοσία κ.λπ. Ο επισκέπτης πρέπει πρώτα να κάνει συγκεκριμένα εμβόλια, να καταγραφούν σε ένα κίτρινο διαβατήριο το οποίο θα πρέπει να επιδείξει προκειμένου να εισέλθει στη χώρα.
Εμβολιασμός κατά Κορονοϊού: Πότε ξεκινά στην Ελλάδα, τι θα ισχύει