Δανεισμός αρχαιοτήτων: Θεσμοθετήθηκε η εξαγωγή συλλογών μουσείων. Αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης έγινε το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για την «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων» που θεσμοθετεί τη μακρόχρονη εξαγωγή αρχαιολογικών συλλογών μουσείων.
Το άρθρο θεσμοθετεί τη μακρόχρονη εξαγωγή συλλογών μουσείων με 25 χρόνια και ανανέωση κάθε 5ετία για τα επόμενα 25. Υπέρ ψήφισαν 157 βουλευτές από τη ΝΔ και 22 από το ΚΙΝΑΛ.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά, τόσο του νομοσχεδίου όσο και της τροπολογίας για την εξαγωγή με δανεισμό, ελληνικών αρχαιοτήτων. ‘Εκανε λόγο, «για εκσυγχρονισμό ενός απηρχαιωμένου θεσμικού πλαισίου».
Για ένα «τολμηρό μεταρρυθμιστικό αναπτυξιακό σχέδιο: θα προωθήσει με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες όρους και προϋποθέσεις, την αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού πλούτου της χώρας προς όφελος της οικονομίας».
Ζητώντας τον λόγο μετά την ομιλία της υπουργού, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης έκανε λόγο για «υπουργείο Πολιτισμού – ντήλερ».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ξανασκεφθεί την αντίθεσή του στο δανεισμό των αρχαιοτήτων. Εμείς επαινούμε την πρωτοβουλία του ΥΠΠΟ. Είναι καλύτερο αυτός ο πλούτος να απαξιώνονται στα υπόγεια των μουσείων μας και να μην τα δανείζουμε στο εξωτερικό με την εγγύηση του ΚΑΣ; αναρωτήθηκε ο κ. Λοβέρδος.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού
Στο πλαίσιο αυτό, η ρύθμιση για δυνατότητα δανεισμού κινητών μνημείων από τα ελληνικά μουσεία για 25 χρόνια -με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 25 χρόνια- ενισχύει την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού.
Η Ελλάδα διεθνώς αναγνωρίζεται ως πρωτεύουσα δύναμη στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θεωρούμε επιβεβλημένο λοιπόν να προβάλλομε τον ελληνικό πολιτισμό σε όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα μάλιστα σε περιοχές που υπάρχει έντονο το ομογενειακό στοιχείο, (Αυστραλία- ΗΠΑ) και δεν είναι το ίδιο εύκολο με κάποιον που μένει στην Ευρώπη, να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Οπότε με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η ταυτότητα της ομογένειας, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας της και έρχονται σε επαφή με τον ελληνικό πολιτισμό, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.
Η ρύθμιση αφορά καταρχήν στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο έχει ήδη προσεγγιστεί από το Ελληνικό Μουσείο της Μελβούρνης –την τρίτη πόλη στον κόσμο με ομογενειακό πληθυσμό- προκειμένου να συστεγαστεί σε νέο κτήριο το οποίο κατασκευάζεται επί τούτου με τον διακριτό τίτλο «Μουσείο Μπενάκη Μελβούρνης».
Στην πραγματικότητα δημιουργείται ένα μίνι Μουσείο Μπενάκη με εκπροσώπηση όλων των συλλογών του -αντίστοιχου του αθηναϊκού- με αντικείμενα προερχόμενα από τις αποθήκες του.
Τα μουσεία της χώρας μας διαθέτουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια κινητά μνημεία, τα οποία φυλάσσονται στις αποθήκες τους. Από αυτά, κάποια θα επιλέγονται από τα ίδια τα μουσεία και αφού τύχουν της έγκρισης των αρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και φυσικά του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, σε απόλυτη εφαρμογή των διατάξεων του αρχαιολογικού νόμου (ν. 3028/2002). Θα εκτίθενται ως ενιαία συλλογή με μακροχρόνιο δανεισμό σε μουσεία ή εκθεσιακούς χώρους του εξωτερικού διατηρώντας απαραιτήτως την ονομασία του μουσείου που δανείζει τα αντικείμενά του.
via efsyn.gr culture.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ