Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 01:04

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας»

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να κάνουν το ίδιο και ενθαρρύνει «τη δημιουργία ομάδας επαφής» προκειμένου να μεσολαβήσει για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Στηρίζει την πρόταση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για «έρευνα και διαλεύκανση των εγκλημάτων»  και ζητάει την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται, μεταξύ των οποίων και ευρωπαίοι πολίτες.

«Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επαναβεβαιώνεται η πλήρης στήριξη του ΕΚ για την εθνοσυνέλευση, η οποία είναι ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα και τονίζεται ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ.

Παράλληλα, το ΕΚ προτρέπει την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό, «ως το μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία».

Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη βία

Η ολομέλεια καταδικάζει το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητά από τις de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές». 
Για τον σκοπό αυτό στηρίζει την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για μια «ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί».

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν επίσης την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Δημιουργία ομάδας επαφών

Το ΕΚ καλεί την Ύπατη Αρμοστή Φεντερίκα Μογκερίνι να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών- σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018- η οποία θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για τη  διενέργεια «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες και με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι διακήρυξε στις 26 Ιανουαρίου την πλήρη στήριξή της για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες, «η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας».

Σημειώνεται στο ίδιο κείμενο ότι «η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε βαθιά κοινωνική, οικονομική και δημοκρατική κρίση. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 1.650.000 %».

Πηγή ΑΠΕ

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!