Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 11:03

Στα Σόδομα το μεγαλύτερο αλατοσπήλαιο στον κόσμο

Στα Σόδομα το μεγαλύτερο αλατοσπήλαιο στον κόσμο Στα Σόδομα το μεγαλύτερο αλατοσπήλαιο στον κόσμο

Το μεγαλύτερο σε μήκος σπήλαιο αλατιού στον κόσμο είναι αυτό στα Σόδομα, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ερευνητές από το Ισραήλ.
Η πρόσφατα ολοκληρωμένη μελέτη του αλατοσπηλαίου Μάλχαν έδειξε πως οι λαβύρινθοί του εκτείνονται σε μήκος μεγαλύτερο από 10 χιλιόμετρα. Αυτό το βάζει πολύ πιο μπροστά από το σπήλαιο Ναμακντάν του Ιράν, μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων, που προηγουμένως θεωρείτο ως η μακρύτερη σπηλιά αλατιού.

5c9c9fb41f0000cf007f092a
Η έρευνα διεξήχθη από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και μια ομάδα εθελοντών από το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες. Χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια και συνολικά 80 εθελοντές από εννέα χώρες, οι οποίοι πέρασαν 1.500 εργάσιμες ημέρες μετρώντας και χαρτογράφοντας τους χώρους του σπηλαίου.

Οι αλατοσπηλιές έχουν ασυνήθιστα και σπάνια γεωλογικά χαρακτηριστικά. Επειδή το αλάτι είναι εξαιρετικά υδατοδιαλυτό, οι μεγάλες ποσότητες αλατιού δεν επιβιώνουν συνήθως για πολύ στην επιφάνεια.

Μόνο λίγες σπηλιές αλατιού ανά την υφήλιο είναι μεγαλύτερες από ένα χιλιόμετρο σε μήκος. Οι αλμυρές σπηλιές τείνουν να υπάρχουν μόνο σε άγονες περιοχές, όπως η περιοχή γύρω από τη Νεκρά Θάλασσα, η οποία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της γης και είναι πολύ αλμυρή για να επιβιώσουν ζώα.

Πηγή: Associated Press

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!