Δευτέρα, 02 Απριλίου 2018 16:09

Με το σύνθημα «Διαβάζω και Αλλάζω» γιορτάζεται φέτος η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου την 2η Απριλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα και επέλεξε την ημέρα των γενεθλίων του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ενός ανθρώπου που έχει πλουτίσει τη φαντασία του κόσμου με τα υπέροχα παραμύθια του, γεμάτα ζεστασιά αλλά και παγωνιά, όπως το «Κοριτσάκι με τα σπίρτα» και η «Βασίλισσα του χιονιού».

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αγάπησε το θέατρο από ηλικία 7 ετών, όταν είδε την πρώτη του παράσταση. Δυστυχώς, το θέατρο δεν τον αγάπησε το ίδιο. Καθώς είχε αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, δέχτηκε έναν καταιγισμό απορρίψεων, μερικές από τις οποίες ήταν αρκετά επιθετικές λόγω της παντελούς έλλειψης ταλέντου- επί σκηνής- του νεαρού Άντερσεν, έλλειψη η οποία μερικές φορές έφερνε σε απόγνωση τους ανθρώπους στους οποίους εμφανίζονταν –με περίσσιο θάρρος- για να απαγγείλει τραγωδίες, να τραγουδήσει ή να χορέψει.

Άφησε τελευταία τη συγγραφή, όπου συνέλαβε μία τραγωδία την οποία και έδωσε σε πολλούς ανθρώπους της τέχνης να τη διαβάσουν, οι οποίοι όμως νόμισαν πως αυτός ο άνθρωπος τελικά τους κοροϊδεύει. Και αυτό, γιατί το κείμενό του ήταν εντελώς ανορθόγραφο. Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κατάγονταν από πολλή φτωχή και περιθωριακή οικογένεια και δεν κατάφερε να φοιτήσει σε όλα τα έτη του σχολείου.

Το κείμενό του όμως, κατάφερε να το διαβάσει ένας αξιωματικός του ναυτικού της Δανίας, ο Πίτερ Φρέντερικ Γουφ, ο άνθρωπος στον οποίο χρωστάμε όλοι, τη γνωριμία μας με τη Βασίλισσα του χιονιού, μιας και αργότερα έγινε ο μεταφραστής των έργων του Άντερσεν. Ο Πίτερ Φρέντερικ Γουφ κατάφερε να διακρίνει τη φλογερή φαντασία κάτω από τα ορνιθοσκαλίσματα και τις ανορθογραφίες του Άντερσεν και έπεισε το Βασιλικό Θέατρο να τον προσλάβει. Ο μόνος όρος που τέθηκε ήταν να ολοκληρώσει το σχολείο ο Άντερσεν, ο οποίος και επέστρεψε στα θρανία σε ηλικία 17 ετών.

Σε ηλικία 24 ετών κατάφερε με χίλιους κόπους και βάσανα να τελειώσει και το Πανεπιστήμιο με πτυχίο Φιλολογίας – Φιλοσοφίας. Ο μεγάλος παραμυθάς περισσότερο υπολόγιζε πως θα καταλήξει στο τρελάδικο, με τόσο έντονη φαντασία που τον κατέκλυζε, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τις σπουδές του και στο Πανεπιστήμιο.

Ευτυχώς τα κατάφερε και η καριέρα του ως συγγραφέας ξεκίνησε, σε ένα ατέλειωτο ταξίδι που μεγάλωσε τις τελευταίες γενιές των Ευρωπαίων.

https://enallaktikiagenda.gr/2-apriliou-pagosmia-mera-paidikou-vivliou/

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!