Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2018 09:39

Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα

Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα απο τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή Ταξίδι στο ηλιακό σύστημα απο τον Ακαδημαϊκό Καθηγητή Σταμάτη Κριμιζή

Ομιλία για το ευρύ κοινό, του ακαδημαϊκού Σταμάτη Κριμιζή θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9/11 , στις 7:00μμ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, με θέμα  «Η 41χρονη Οδύσσεια των Voyagers και η Μελλοντική Εξερεύνηση του Διαστρικού Χώρου με το Interstellar Probe». 

Την εκδήλωση διοργανώνουν τα εκπαιδευτήρια Μπουγά, με την υποστήριξη του βιβλιοπωλείου ΒΙΒΛΙΟΠΟΛΙΣ, Δήμητρα Δημοπούλου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

O ακαδημαϊκός Καθηγητής Σταμάτης Κριμιζής στην Καλαμάτα  

Βιογραφικό του καθηγητή

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961),το Masters (1963) και Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου JohnsHopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1, 2στους εξωτερικούς πλανήτες, τη Διαστρική Αποστολή Voyager, και την αποστολή του Cassini–Huygens στον Κρόνο και Τιτάνα.

Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 600εργασίες σε περιοδικά με κριτές και βιβλία με πάνω από 19.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα.

Εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2004 στην έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), (2006-2010), και ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ), (2010-2013).

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του.

Τελευταίες διακρίσεις

* το (τρίτο) Medal for Exceptional Scientific Achievement(2014)της NASA,
* Cassini Medal της Ευρωπαϊκής Γεωφυσικής Ένωσης (2014)
* TrophyforLifetimeAchievement (2015) του SmithsonianNationalAirandSpaceMuseum(NASM) στην Ουάσινγκτον
* SpaceFlightAward (2015) της Αμερικανικής Αστροναυτικής Εταιρίας
* NASMTrophyforCurrentAchievement(NewHorizonsTeam-2016)
* NASAExceptionalPublicServiceMedal(2016)
* TheodorevonKarmanAward (2017)της Διεθνούς Ακαδημίας Αστροναυτικής,
* Εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας (2017).

 

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!