Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019 21:29

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

Δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων

Με την νέα σύνθεσή της η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, έχει ήδη προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις για την περίοδο που διανύουμε και μέχρι τον Ιούνιο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

1) 13-02-19 Ημερίδα με τίτλο: «Ιστορία και Λογοτεχνία» στην αίθουσα ΜΕΣΑΝΑ του ξενοδοχείου ΡΕΞ στις 6.30 μ.μ.
Εισηγητές:
– Μαρκαντωνάτος Ανδρέας, καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής
Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου
Πελοποννήσου με θέμα: «Η ιστορική διάσταση της αττικής
τραγωδίας».
– Κυριαζής Νίκος, καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Αρχαία Ελλάδα,
Βυζάντιο - τέταρτη Σταυροφορία».

– Κεκροπούλου Ελένη, συγγραφέας, μεταφράστρια, εκδότρια με
θέμα: «Το Βυζάντιο στη Δύση και η οθωμανική κατάκτηση».

2) Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης 22-3-19, στην αίθουσα ΜΕΣΑΝΑ του ξενοδοχείου ΡΕΞ, με την ευγενική υποστήριξη – σε επίπεδο συνδιοργάνωσης – της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση η Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ) ως αδελφός σύλλογος της ΕΜΣ.
Α΄ μέρος της εκδήλωσης: Θεματικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη: «Ο Σεφέρης της Μικρασίας και της Κύπρου» με ομιλητές την τ. Σχολ. Σύμβουλο Φιλολόγων Παν/τα Ψυχογιοπούλου και τον φιλόλογο –
συγγραφέα και γεν. γραμματέα της ΕΜΣ Άγγελο Λάππα.
Β΄ μέρος της εκδήλωσης: Απαγγελίες ποιημάτων από μέλη του ΕΠΟΚ και της ΕΜΣ και απόδοση από ορχήστρα μελοποιημένων ποιημάτων του Γ. Σεφέρη.

3) Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου 2-4-19. Μέλη της ΕΜΣ, συγγραφείς παιδικού βιβλίου, όπως κάθε χρόνο, θα διαβάσουν κείμενά τους σε σχολεία του Νομού και της Καλαμάτας.

4) Στις 15-04-19 και πάλι με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συνδιοργάνωση με την Ένωση Μικρασιατών Μεσσηνίας θα τιμήσουμε την εθνική και κοινωνική προσφορά της γυναίκας μέσα από μια κατηγορία γυναικών με ισχυρό συμβολισμό τη Σμυρνιά γυναίκα και τη γυναίκα από τη Μικρασία γενικότερα που μετέτρεψε την κατάρα της προσφυγιάς σε εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό ίαμα. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει λόγο, οπτικοακουστικό υλικό, μικρασιατικούς χορούς και τραγούδια.

5) Παρουσίαση του νέου βιβλίου του συγγραφέα – φιλολόγου Κώστα Ακριβού «Γάλα Μαγνησίας» στις 3-5-19 με τις εκδόσεις «Μεταίχμιο».

6) Σχεδόν κάθε καλοκαίρι η ΕΜΣ συμμετέχει ως προσκεκλημένη σε εκδηλώσεις προβολής του έργου Τριφυλίων λογοτεχνών σε πόλεις της Τριφυλίας.

7) Παρουσίαση του νέου βιβλίου της συγγραφέως, μέλους του Δ.Σ. της ΕΜΣ Μαρίας Καραγιάννη και του μέλους της ΕΜΣ λογοτέχνιδος Ρούλας Γαλάνη (σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν).

8) Πριν τη λήξη του 2019 η Λέσχη φιλοδοξεί να έχει παρουσιάσει την προσωπικότητα και το έργο του καλαματιανού ιστοριοδίφη – συγγραφέα Νίκου Ζερβή.

9) Επίσης πριν τη λήξη του 2019 ή λίγο αργότερα το έργο του δημοσιογράφου – αγωνιστή και συγγραφέα Νίκου Καράμπελα.

Επίσης:
α) Σε συνεργασία με την ΔΚΒΚ, την Λέσχη Ανάγνωσης που βρίσκεται στην έκτη συνάντηση (4-3-19) με το «Λάθος» του Αντ. Σαμαράκη και θα κλείσει τον Ιούνιο με το «Τάλγκο» του Βασ. Αλεξάκη, προσκεκλημένου στη συνάντηση από τη Δημοτική Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας. Πλαίσιο ανάγνωσης, πάντα το νεοελληνικό μυθιστόρημα.
β) Την ενότητα: «Λογοτεχνικοί Περίπατοι», παρουσιάσεις τριάδας μελών, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώνονται.
γ) Την προβολή του έργου των μελών μας, με πρόσκληση ενός μέλους κάθε μήνα στην εκπομπή της ΕΡΑ «Μουσικές Περιπλανήσεις».
δ) Την υλοποίηση νέων δράσεων και επανεκκίνηση ενός λογοτεχνικού διαγωνισμού για μαθητές και φοιτητές.

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!