Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019 09:03

Διάσχιση ποταμού Νέδας από τον ΕΟΣΚΑΛ

Στους πρόποδες του Λυκαίου όρους πηγάζει το πανέμορφο «θηλυκό» ποτάμι, η Νέδα το οποίο αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας. Στους θρύλους της ελληνικής μυθολογίας η Νέδα ήταν νύμφη, θεότητα των νερών και ήταν μια από αυτές που ανέθρεψαν τον Δία. Το φαράγγι της Νέδας, αποτελεί μια απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς γωνιά της Μεσσηνιακής φύσης όπου οι συνεχείς εναλλαγές του τοπίου, η πλούσια βλάστηση, τα γαλαζοπράσινα νερά κι οι επιβλητικοί βράχοι, κάνουν τη διάσχιση του μια αξέχαστη εμπειρία.

Η διαδρομή θα αρχίσει κοντά στην Αρχαία Φυγαλεία όπου από το γεφύρι της περιοχής οι πεζοπόροι θα αποκτήσουν πρόσβαση στο ποτάμι. Εκεί θα εξοπλιστούν με τα απαραίτητα και θα ξεκινήσουνγια μία απίθανη διάσχιση. Θα ακολουθήσουν τα τρεχούμενα νερά που θα οδηγήσουν μέσα σε ένα απόλυτα φυσικό παρθένο περιβάλλον. Θα κινηθούν πλάι σε άγρια βλάστηση με πλατάνια και αγριοβελανιδιές, μέσα από στενά βραχώδη περάσματα και εντυπωσιακές κολυμπήθρες γεμάτες νερό, ανακαλύπτοντας έναν κρυφό αλλά απόλυτα αληθινό φυσικό παράδεισο.

Στο ύψος του χωριού Νέδα θα συναντήσουν ένα μαγευτικό πορτραίτο της φύσης, το νεραϊδόρεμα. Κρυστάλλινοι καταρράκτες ρέουν αέναα και δημιουργούν γαλάζιες λίμνες που στη συνέχεια χύνονται στο ποτάμι συνεχίζοντας γοργά την πορεία τους προς τη θάλασσα. Εδώ θα είναι και το τέλος της διαδρομής , όπου θα χαλαρώσουν μέσα στον απόηχο των κελαριστών νερών με γεύσεις από τοπικά παραδοσιακά εδέσματα και αναζωογονητικές βουτιές στα δροσερά νερά των λιμνών.

Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη (Βαθμός δυσκολίας : 1+) και εντυπωσιακή καθώς ο ποταμός σε ένα μεγάλο τμήμα του διασχίζει χαράδρα με πολύ πλούσια βλάστηση και κατά μήκος της πορείας του δημιουργούνται καταρράκτες που περιβάλλονται από λιμνούλες με κρυστάλλινα νερά. Όμως, κάποια περάσματα του ποταμού διασχίζονται μόνο κολυμπώντας, οπότε είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να μπορούν να κολυμπούν.

Βαθμός Δυσκολίας: 1+
Ώρες Πορείας: 5-6

Σημειώσεις συμμετοχής:
------------------------------------------
1) Αναχώρηση από τα γραφεία του Ορειβατικού Συλλόγου την Κυριακή 25/08/19 και ώρα 8:00 π.μ.

2) Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τα γραφεία του Ορειβατικού Καλαμάτας (Ανατολικό Κέντρο), από Δευτέρα-Παρασκευή και κατά τις ώρες 21:00-22:30μ.μ., στα τηλέφωνα 27210-97733 & 27211-10437.


Συντονιστής: Εξηνταβελώνης Γιώργος

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!