Κυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 18:30

Παγερά αδιάφορη άφησαν την πόλη τα εγκαίνια του Μεγάρου Χορού.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 13:00, ανήμερα την εορτή της Πολιούχου της Καλαμάτας, Παναγίας Υπαπαντής.
Για το Μέγαρο Χορού μίλησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος και ο Δήμαρχός Καλαμάτας κ Νίκας.

Το πρωτότυπο και εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της εκδήλωσης όμως ήταν η απουσία των δημοτών.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μόνο με υποψηφίους των εκλογών και την παρουσία πολιτών μετρημένων στα δάχτυλα.
Το Μέγαρο Χορού δεν έχει συνδεθεί στη συνείδηση των πολιτών ως δικό τους σημείο αναφοράς για την προώθηση πολιτισμού, αφού η χρήση του απο πολιτιστικούς φορείς της πόλης είναι απαγορευτική, λόγου του μεγάλου κόστους μίσθωσής του.

Σχόλια προκλήθηκαν για την παράλειψη πρόσκλησης για εκφώνιση τόσο του Περιφερειάρχη κ Τατούλη , εφόσον το Μέγαρο αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο της Περιφέρειας, όσο και συνεργατών του εκλιπόντος Χρήστου Μαλαπάνη, που υπήρξαν και οι εμπνευστές του έργου.
Δυσανασχέτηση προκλήθηκε στους πολίτες και για τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας το ίδιο βράδυ, όταν προσπάθησαν να προμηθευτούν εισιτήρια, αλλα διαπίστωσαν πως για τις κεντρικές θέσεις είχαν δοθεί προσκλήσεις, κι όσοι πλήρωσαν βρέθηκαν κάπου στην άκρη ή στους εξώστες.


Σχετικά με το Μέγαρο Χορού

Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από Εθνικούς πόρους. Το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας διαθέτει μια επιβλητική Κεντρική Σκηνή, συνολικού εμβαδού 1.200 τ.μ. και αίθουσα θεατών 650 θέσεων, μια μικρή αίθουσα 200 θέσεων (Στούντιο), δυο μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας χορού, φουαγιέ στην είσοδο, καμαρίνια, κυλικείο, χώρους διοίκησης κι άλλους βοηθητικούς χώρους. Έχει φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών, αλλά και άλλες καλλιτεχνικές ποιοτικές παραγωγές. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει θεατρικές παραστάσεις πρόζας και λυρικού θεάτρου, μεγάλου μεγέθους παραγωγές με υψηλές σκηνογραφικές και άλλες τεχνικές απαιτήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό και να λειτουργήσει ως Συνεδριακό Κέντρο. Στους χώρους του είναι δυνατόν να παρουσιαστούν όλων των ειδών πολιτιστικές εκδηλώσεις (όπερα με συνοδεία ορχήστρας, συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις κ.λπ.) Λειτούργησε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2013, στην πρεμιέρα του 19ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν μόνον τρεις αίθουσες, οι οποίες λειτουργούν μ' αυτές τις - πολύ υψηλού επιπέδου - προδιαγραφές: η κεντρική αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (αίθ. Αλεξάνδρα Τριάντη), η κεντρική αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (αίθ. Σταύρος Νιάρχος) και η κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση διεθνών παραστάσεων, οι οποίες θα διαφημίσουν την Καλαμάτα.
Η Διοίκησή του θα ασκείται, στο πλαίσιο της Κ.Ε. «Φάρις», από καλλιτεχνικό διευθυντή που θα οριστεί ύστερα από πανελλήνια προκήρυξη.

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!