Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2020 16:47

Έφυγε από τη ζωή ο Μεσσήνιος Τζορτζ Μπίζος, ο δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Έφυγε από τη ζωή ο Μεσσήνιος Τζορτζ Μπίζος, ο δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα Έφυγε από τη ζωή ο Μεσσήνιος Τζορτζ Μπίζος, ο δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Εφυγε σε ηλικία 92 ετών ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές των ανθρωπίνων διακιωμάτων και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα ο Τζορτζ Μπίζος. Ο Μπίζος, πολέμιος του απαρτχάιντ υπερασπίστηκε μερικούς από τους σπουδαιότερους πολιτικούς ακτιβιστές της χώρας. Θεωρείται ένας από τους αρχιτέκτονες του νέου συντάγματος της Νοτίου Αφρικής. Την είδηση θανάτου του ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Σίριλ Ραμαφόζα ο οποίος σε δήλωσή του είπε: "Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Τζορτζ Μπίζος, απεβίωσε", χαιρετίζοντας αυτό το "κοφτερό μυαλό".

Τον Οκτώβριο του 1941, ένα δεκατριάχρονο αγόρι αποβιβάζεται μαζί με τον πατέρα του στο λιμάνι Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. Ένα συμμαχικό πολεμικό πλοίο μεταφέρει πρόσφυγες από την κατεχομένη Ελλάδα. Οι δυο τους δε μιλούσαν λέξη αγγλικά. Είχαν λιγοστά χρήματα μαζί τους και καμία προοπτική. Ήσαν ήρωες, μα δεν το γνώριζαν. Έτσι αρχίζει η Οδύσσεια του Γιώργου (Τζορτζ) Μπίζου προς την ελευθερία. Σήμερα το όνομά του στη Νότια Αφρική έχει γίνει θρύλος, αφού ταυτίζεται όχι μόνο με του αγώνες των Μαύρων κατά του νοτιοαφρικάνικου απαρτχάιντ αλλά και με τον αγώνα κατά των φυλετικών διακρίσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Η βαθιά φιλία του με τον Νέλσον Μαντέλα και οι αγώνες που έδωσε για να απελευθερωθεί ο Νοτιοαφρικανός Ηγέτης τον έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα. Για τέσσερις δεκαετίες, μέσα κι έξω από τις αίθουσες των δικαστηρίων, ο Μπίζος πάλευε για να αποκαλυφθούν τα ψεύδη, η υποκρισία και η βιαιότητα ενός αδυσώπητου καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα έμενε πάντα ζωντανή η νοσταλγία του για τη μακρινή πατρίδα, την Ελλάδα. "... Κατά τη θητεία μου ως Προέδρου της Νότιας Αφρικής, συχνά επιζητούσα και ελάμβανα, πάντα γενναιόδωρα, τις συμβουλές του Τζορτζ για πολλά νομικά, συνταγματικά και προσωπικά θέματα. Ουδέποτε δίστασε να με συνδράμει παντού και πάντα· είναι πια μέλος της οικογένειάς μας. Τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά μου τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια προς τον «Θείο Τζορτζ!».
(Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αυτοβιογραφίας του, "Οδύσσεια προς την ελευθερία")

Ο Τζορτζ (Γιώργος) Μπίζος γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική.Σπούδασε νομικά και άρχισε να δικηγορεί το 1954. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, "Οδύσσεια προς την ελευθερία". Κατά τη διάρκεια των ετών του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας. Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος..