Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2018 17:41

Τζένη Λυκουρέζου : Αυτό που αναζητώ πάντοτε είναι ο Άνθρωπος, στην πιο γνήσια έκφρασή του...

Τζένη Λυκουρέζου - Seaside Life KALAMATA Τζένη Λυκουρέζου - Seaside Life KALAMATA

Η Τζένη Λυκουρέζου άφησε τη μάχιμη δικηγορία για να ακολουθήσει την μεγάλη της αγάπη τη φωτογραφία. Έχει πραγματοποιήσει 17 προσωπικές εκθέσεις φωτογραφίας.
Έχει εκδώσει δύο φωτογραφικά λευκώματα, και τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην έρευνα της σύγχρονης φωτογραφίας,  επιμελείται την παρουσίαση φωτογραφικών εκθέσεων και την έκδοση φωτογραφικών βιβλίων. 
Η έκθεσή της Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ φιλοξενείται lobby του Elite City Resort. Ας γνωρίσουμε τη δυναμική φωτογράφο, που επέλεξε να ακολουθήσει την καρδιά της.

. Τι επιθυμείτε να αποκαλύψετε για τη ζωή στην παραλία μέσα απο τις φωτογραφίες σας?
Η σειρά φωτογραφιών μου, με τον τίτλο "Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ", είναι η δική μου κατ΄αρχάς επιστροφή, όχι απλά στο τμήμα της πόλης μου δίπλα στη θάλασσα, περιδιαβαίνονάς το με απεικονιστικό και μόνο ενδιαφέρον, αλλά επιστροφή στο χρόνο. Η Παραλία που έζησα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου έως την ενηλικίωση, η παραλία που συνεχώς αναγεννάται και εξελίσσεται, με κατεύθυνε να ανασύρω εικόνες του παρελθόντος μέσα από τη μορφή - διαμόρφωσή της, των τελευταίων χρόνων.
Όμως αυτό που αναζητώ πάντοτε είναι ο Άνθρωπος, στην πιο γνήσια έκφρασή του χωρίς άχρηστα στολίδια, χωρίς ευρηματικές κατασκευές που θα κάνουν τη φωτογραφία μου "φανταχτερή", εξεζητημένη. Εύγλωττα και καθαρά, δείχνω τι με ενδιαφέρει.

Τζένη Λυκουρέζου - Seaside Life KALAMATA

. Τι σημαίνει για εσας η φωτογραφία?
Σύνθεση χρόνου και φωτός: αυτό είναι η φωτογραφία. Συμπυκνωμένος χρόνος σε περιεκτική ματιά. Καθοριστικής σημασίας για ό,τι λέγεται Φωτογραφία, ο Εαυτός.
Η γνώση μου, οι σπουδές, οι αντιλήψεις, τα διαβάσματά μου , οι αναμνήσεις, η εμπειρία, αθροιστικά, με οδηγούν τι κάδρο θα συνθέσω, αμέσως - αυτόματα, μόλις το χέρι μου φτάνει στο κουμπί του κλείστρου. Αλλά πάντα επαναλαμβάνω και επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει μόνο μία εκδοχή, μία μόνο λήψη για αυτό που με ενδιαφέρει. Προυπάρχουν διεργασίες εσωτερικές και μακρόχρονες, που ξαφνικά, ή όχι, εμφανίζονται, γίνονται συγκεκριμένες εικόνες.

. Το να αφήσετε την δικηγορία για τη φωτογραφία ήταν δύσκολη απόφαση?
Μου πήρε πολλά χρόνια να αφήσω ένα επάγγελμα που μάλλον το διάλεξα, για να κοπιάζω σήμερα, πολύ περισσότερο από πριν, για μια επιλογή που την ήθελα, με ήθελε και της ανταποκρίνομαι με όλο μου το είναι. Αγάπησα τη Φωτογραφία βήμα - βήμα, μου έδωσε πολλά, με απελευθέρωσε οριστικά από συμβιβασμούς. 

. Λίγα Λόγια για το λεύκωμα Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ?
Το λεύκωμα Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ, είναι το δεύτερο φωτογραφικό βιβλίο μου. Δεν είναι τουριστικό. Είναι αυτοέκδοση και έγχρωμο. Περιέχει χαιρετισμό του Δημάρχου, κυρίου Π. Νίκα, των δημοσιογράφων Θανάση Παντέ, Γιούλας Σαρδέλη και Μαρίας Νίκα, του Ανδρέα Ζαγάκου κι ένα δικό μου σημείωμα. Δεν το περιγράφω περισσότερο, θα ήθελα οι καλαματιανοί και όσοι ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία να το δουν στα βιβλιοπωλεία, να το ξεφυλίσσουν, να σχηματίσουν δική τους γνώμη για τη δική μου φωτογραφική άποψη . Αυτός είναι κι ο σκοπός του λευκώματος. Εγώ παρουσιάζω, ο κόσμος αποτιμά...

jenny lykourezou2

.Θα μας ενημερώσετε για την πρόσφατη έκθεσή σας.
Η έκθεσή μου Seaside life ΚΑΛΑΜΑΤΑ φιλοξενείται από τις 29 Ιουλίου και μέχρι τέλος Οκτωβρίου στο lobby του Elite City Resort. Τον προσεχή χρόνο θα παρουσιασθεί εκτενέστερη σε νέα στέγη στη Καλαμάτα.

.Υπάρχει επόμενος στόχος? Ενα νέο project
Έχω κάποια πράγματα στα σκαριά... προσπαθώ και περιμένω να υλοποιηθούν.

. Ενα μήνυμά σας στους κατοίκους της παραθαλάσσιας πόλης
Στους κατοίκους της παραθαλάσσιας Καλαμάτας μας, εύχομαι να χαίρονται τη παραλία όλη τους τη ζωή, την απλωσιά της, τα γαλανά νερά, τις ακτές. Έχουμε ένα προνόμιο που οι κάτοικοι πολλών πόλεων το "ζηλεύουν".

jenny lykourezou1

 

ΤΖΕΝΗ ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΥ

Ονομάζομαι Τζένη Λυκουρέζου και γεννήθηκα στην Καλαμάτα. Σπούδασα νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1992, παρακολούθησα το εισαγωγικό σεμινάριο φωτογραφίας στην  Ελληνική Φωτογραφική Εταιρία. Στη συνέχεια, παρακολούθησα στις σχολές E.S.P & ΑΚΤΟ, μαυρόασπρη φωτογραφία, αρχιτεκτονική φωτογραφία, πορτραίτο και φωτογραφία δρόμου. Είμαι απόφοιτος του ΙΕΚ Κηφισιάς, του τμήματος Τεχνικός Λήψης Φωτογραφίας. Στο Universita di Perugia per gli Stranieri έχω διδαχτεί ιταλική γλώσσα και τέχνη. Άρχισα τη φωτογραφική μου πορεία στα τέλη της δεκαετίας του '90 και ταξιδεύοντας συχνά αφιερώνω την προσοχή μου στον άνθρωπο και το τυχαίο της καθημερινής ζωής. Το πορτραίτο και η φωτογραφία δρόμου, η φωτογράφηση κτηρίων, μουσείων, είναι τομείς της ένας εκτενής φωτογραφικός κατάλογος προορισμών που με γοήτευσαν ή με εξέπληξαν. Η Calabria, η Matera, η Umbria, στην Ιταλία, τα Βαλκάνια, διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρώπης, συνθέτουν την έως τώρα προσωπική μου έρευνα και αναζήτηση εκείνων των στοιχείων που χαρακτηρίζουν το σύγχρονο αστικό και πολιτισμικό τοπίο.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
MATERA η γη των βράχων, φωτογραφικό λεύκωμα, εκδόσεις Δεσμός 2014
ISBN 978-618-5046-10-1
Seasidelife ΚΑΛΑΜΑΤΑ , φωτογραφικό λεύκωμα, αυτοέκδοση 2018
ISBN 978-960-93-9495-6

Τηλ:6948279712
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
website: http://jlykourezou-azacharatos.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/jenny.lykourezou

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!