Δευτέρα, 01 Ιουνίου 2020 16:14

Πιστοποιήσεις CoVid-19: τι παρέχουν; πόσο θα ωφελήσουν μια επιχείρηση;

Οι τουριστικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τα καταλύματα επαναλειτουργούν σταδιακά από τη Δευτέρα 1 Ιουνίου σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον και καλούνται να κερδίσουν πολλά στοιχήματα σε διαφορετικά επίπεδα. Καλούνται να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας για την υγεία του προσωπικού και των πελατών χωρίς ταυτόχρονα με τα μέτρα που θα πάρουν να καταστρέψουν την ευχάριστη διάθεση των ανθρώπων που κάνουν τις διακοπές τους. Οι νέες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία στη λειτουργία των επιχειρήσεων & οργανισμών (ιδιωτικού και δημοσίου τομέα) επιβάλλουν ριζικές αλλαγές στη λειτουργία τους. Η διασφάλιση κατά το μέγιστο δυνατόν της υγείας των πελατών, των επισκεπτών και των εργαζομένων έχει πλέον αποκτήσει ιδιαίτερη αξία.

Τον τελευταίο καιρό ακούμε συνεχώς για πιστοποιήσεις CoVid-19, τι παρέχουν; πόσο θα ωφελήσουν μια επιχείρηση; Ζητήσαμε απο την εταιρία "Ανέλιξη Σύμβουλοι Επιχειρήσεων" (anelixi.net.gr), και τον ειδικό μελετητή Θανάση Κυριαζόπουλο να μας ενημερωσει σχετικά με τις νέες πιστοποιήσεις CoVid-19. 

132181 112088315528005 6694967 o

"Χρειάζεται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των δυνητικών πελατών χωρίς παράλληλα να δημιουργήσουν φόβο. Κι όλα αυτά φυσικά θα πρέπει να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα των επιχειρήσεων γιατί δύσκολα θα μιλήσουμε για κέρδη τη φετινή χρονιά."αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος επιχειρήσεων Θανάσης Κυριαζόπουλος

- Γιατί πιστοποίηση CoVid-19 και ποιες οι επιλογές;
Η πιστοποίηση παρέχει ένα ασφαλές και πολύ ισχυρό τεκμήριο ότι η επιχείρηση τηρεί τα μέτρα που προβλέπονται από την πολιτεία σε σχέση με τον κορονοϊό.
Αυτό γιατί ένας τρίτος οργανισμός, που είναι διαπιστευμένος γι’ αυτό, παρεμβαίνει και αξιολογεί εάν κάποιος εφαρμόζει τα μέτρα, επομένως πιστεύω ότι αρκετοί ξενοδόχοι θα προστρέξουν στη λύση της πιστοποίησης.
Η πιστοποίηση που θα παρέχεται έχει δύο οφέλη. Πρώτον, θα συμβάλλει στο marketing και στην αύξηση των κρατήσεων κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των δυνητικών πελατών οι οποίοι θα γνωρίζουν ότι ένας τρίτος οργανισμός έχει κάνει επιπλέον ελέγχους και βεβαιώνει την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Δεύτερον ο επιχειρηματίας θα έχει ένα εχέγγυο, περισσότερο από τη δική του δήλωση, ότι εφαρμόζει τα μέτρα και έτσι προστατεύεται από τυχόν νομικές διεκδικήσεις αποζημιώσεις κ.λ.π. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος απαλλάσσει από αστική ευθύνη τον επιχειρηματία με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει την τήρηση των πρωτοκόλλων.

- Ποιες είναι οι προυποθέσεις για να αποκτήσει ενα ξενοδοχείο ή μικρή μονάδα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων πιστοποίηση covid-19.
Ποια είναι τα στάδια που πρέπει να ακολουθήσει ο ξενοδόχος;

Η βασική προϋπόθεση για την πιστοποίηση είναι η δέσμευση της επιχείρησης στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα στη διαδικασία. Εδώ είναι σημαντική και η επιλογή ενός συμβούλου που θα βοηθήσει στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου συστήματος υγειονομικής ασφάλειας και στην κατάλληλη τεκμηρίωση των μέτρων που προβλέπονται.
Έπειτα είναι η εκπαίδευση του προσωπικού η οποία πέραν του ότι είναι υποχρεωτική, έχει πολύ μεγάλη σημασία για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων παράλληλα με την εύρυθμη λειτουργία του καταλύματος ώστε να κερδίσουμε και την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση των πελατών.

- Πόσο περίπλοκη είναι η διαδικασία;

Η διαδικασία δεν είναι περίπλοκη αλλά χρειάζεται να ξεκινήσει έγκαιρα αφού απαιτεί χρόνο περίπου 15 – 20 ημερών σε ένα μεσαίου μεγέθους ξενοδοχείο. Ένας έμπειρος σύμβουλος μπορεί να συμβάλει στην προσαρμογή των μέτρων στο μέγεθος και στον τύπο του κάθε καταλύματος.

- Υπάρχει διαφορετική πιστοποίηση για μικρότερες μονάδες ή ενοικιαζόμενα σπίτια πχ για όσους διαθέτουν σπίτι προς ενοικίαση μέσω AirBnB ;

Όσον αφορά τα μικρά τουριστικά καταλύματα όπως μικρά ξενοδοχεία ή επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων/δωματίων αυτό που εμείς προτείνουμε είναι να συνεργαστούν στην εφαρμογή των μέτρων και να προχωρήσουν σε πιστοποίηση κατά ομάδες. Για παράδειγμα θα μπορούσαν 4-5 μικρά ξενοδοχεία μιας περιοχής να προχωρήσουν παράλληλα την πιστοποίησή τους σαν ομάδα μειώνοντας το κόστος. Τα διαμερίσματα ή κατοικίες που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση συνήθως μέσω διαδικτυακών πλατφορμών χωρίς να είναι τουριστικές επιχειρήσεις δεν εμπίπτουν στα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα τουριστικά καταλύματα. Επομένως μόνο εθελοντικά θα μπορούσαν να τα εφαρμόσουν.

- CoVid-19 Shield από τον Διεθνή Οργανισμό πιστοποιήσεων TUV AUSTRIA - 2 λόγια για τη συγκεκριμένη πιστοποίηση η για άλλες τυχόν επιλογές
Οι φορείς πιστοποίησης που που μπορούν να παρέχουν την πιστοποίηση είναι αρκετοί. Κάποιοι από αυτούς εφαρμόζουν σχήματα πιστοποίησης πιο απαιτητικά από τα υποχρεωτικά πρωτόκολλα της πολιτείας. Ορισμένοι χρησιμοποιούν πρωτόκολλα που έχουν αναπτυχθεί όχι μόνο για την πανδημία covid-19 αλλά που έχουν να κάνουν γενικότερα με υγειονομικούς κινδύνους και ατυχήματα. Οπότε κάθε επιχείρηση θα πρέπει με τη βοήθεια και του συμβούλου του να επιλέξει το καταλληλότερο σχήμα πιστοποίησης για το δικό της τύπο, μέγεθος και επιδιώξεις.

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Το Humans Of Kalamata αποτελεί μέρος των υπηρεσιών της εταιρίας 3Q
Στόχος είναι να αποτελέσει πραγματικά φωνή δημιουργικότητας και έμπνευσης, φωνή των όμορφων ιδεών και των ανθρώπων.
Το Humans of Kalamata είναι η φωνή σου! 

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com