Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 15:25

Οι Joan και o Patrick Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι.

οι Joan και o Patrick Leigh Fermo οι Joan και o Patrick Leigh Fermo

Ποιοι ήταν οι Joan και o Patrick Leigh Fermor ...
Οι Joan και o Patrick Leigh Fermor μοιράστηκαν τη ζωή τους, κυρίως στην Ελλάδα, ως εραστές και ως φίλοι.
Εκείνη φωτογράφος και εκείνος συγγραφέας, απολάμβαναν ισότιμη αναγνώριση ως καλλιτέχνες. 

Ο σερ Πάτρικ "Πάντι" Μάικλ Λη Φέρμορ, (11 Φεβρουαρίου 1915 – 10 Ιουνίου 2011) ήταν Βρετανός συγγραφέας, λόγιος στρατιώτης και φιλέλληνας, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στην Κρήτη κατά τη διάρκεια του Β' Π.Π. Όσο ζούσε, θεωρείτο ως ένας "από τους μεγαλύτερους εν ζωή Βρετανούς περιηγητές", ενώ περιγράφτηκε κάποτε από το BBC ως "κράμα ανάμεσα σε Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γράχαμ Γκριν".

Η Joan υπήρξε μια ακαταπόνητη επαναστάτρια, όταν το 1940 τράβηξε τις εξαιρετικές εκείνες φωτογραφίες από το βομβαρδισμό του Λονδίνου που έμελλε να γίνουν το σύμβολο της ζωής που θα άφηνε αργότερα πίσω της.

Για τον Patrick Leigh η Καρδαμύλη υπήρξε "έρωτας με την πρώτη ματιά"
"We saw a peninsula ending in crescent-shaped beaches … We walked down into a gently sloping world of the utmost magical beauty.”
Patrick Leigh Fermor

Aπό το 1960 εγκαταστάθηκε στην Καρδαμύλη, στο σπίτι που σχεδίασαν μαζί. 

"Αγαπούσα πολύ την Ελλάδα, πριν απ’ τον πόλεμο. Την περπάτησα, περιπλανήθηκα σ’αυτήν αρκετά. Ηταν ευτυχισμένες εποχές. Κατά τη διάρκεια του πολέμου υπηρετώντας στο στρατό για δυο χρόνια έζησα στην Κρήτη. Μου αρέσουν πολύ οι Κρητικοί.Μου αρέσουν οι κουζουλοί! Εχω κάνει πολύ πλάκα μαζί τους. Μετά τον πόλεμο με τη σύζυγό μου (σ.σ.:σύντροφο ακριβή για 60, που έχασε πέρσι) περιπλανηθήκαμε για να βρούμε έναν τόπο να εγκατασταθούμε. Μέναμε σε φίλους στην Κέρκυρα, στην Εύβοια, παντού. Σκεφτόμασταν και για την Κρήτη. Ωστόσο ήξερα με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι Κρητικοί είναι τόσο φιλόξενοι και χουβαρντάδες -έκανα πολλές φιλίες και κουμπαριές εκεί– που αν έμενα μαζί τους θα ήμουνα νεκρός και θαμμένος από χρόνια -εδώ και δέκα χρόνια τουλάχιστον . Θα έπινα κάθε βράδυ τραγουδώντας!

Ενώ εδώ στη Μάνη; Δεν συμβαίνουν αυτά. Με την γυναίκα μου ακολουθήσαμε πεζή απ’ την Σπάρτη τα μονοπάτια του Ταυγέτου και φτάσαμε ως εδώ . Από την πλαγιά ατενίζοντας κάτω ως τη θάλασσα ήμουν σαν τον Μωυσή που έβλεπε τη γη της Επαγγελίας. Ε,αυτό ήταν!" 

Leigh Fermo gkikas1
Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor μαζί με τον Νίκο και την Barbara Γκίκα και εργάτες που χτίζουν την αυλή στην Καρδαμύλη, 1967 Από το αρχείο της Olivia Stewart


Στα βιβλία του περιλαμβάνονται “Το Δέντρο του Ταξιδιώτη”, “Τα βιολιά του Σαιν Ζακ”, “Μάνη – Ταξίδια στην Πελοπόννησο”, “Ρούμελη”, “Η εποχή της Δωρεάς – Πεζός στην Κωνσταντινούπολη: Από το Χουκ της Ολλανδίας στον Μέσο Δούναβη”, “Ανάμεσα στα Δάση και τα Νερά”, “Φιλολογικές διαδρομές στην Ελλάδα” κ.ά.

Λίγο πριν πεθάνει, ο Πάτρικ Λη Φέρμορ έδωσε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «Ελευθεροτυπία». Ρωτούμενος για την σύγχρονη Ελλάδα δήλωσε:

«Εχει αλλάξει πολύ. Είναι δύσκολο να πω όμως αν άλλαξε προς το καλό . Εχει αναπτυχθεί, έχει εκσυχρονιστεί σε πολλά πεδία και επίπεδα. Αλλά εγώ δεν νοιάζομαι για έννοιες όπως εκσυγχρονισμός και τα συμπαρομαρτούντα. Για τους σπουδαίους αυτοκινηδρόμους, τις μεγάλες γέφυρες.Δεν δίνω μία για την μοντέρνα ζωή. Εγώ είμαι με το άγριο, το άφθαρτο κομμάτι της χώρας. Μ’ αυτό μόνο είμαι ευτυχισμένος. Εδώ στη Μάνη δεν έχουν χαλάσει πολύ τα πράγματα…»

Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor δώρισαν την Οικία LeighFermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Το κληροδότημα συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες δωρεές που παρέλαβε το Μουσείο Μπενάκη τις τελευταίες δεκαετίες και η ανάδειξη και η λειτουργία του αποτελούν βασική μέριμνα του Ιδρύματος.

Σήμερα, χάρις στην ιδιαίτερα γενναιόδωρη υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες επισκευής της κατοικίας και η Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας σημαντικών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών και ως κέντρο εκπαιδευτικού χαρακτήρα με τη συνεργασία εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το Πανεπιστήμιο του Princeton είναι το πρώτο εκπαιδευτικό Ίδρυμα που φιλοξενήθηκε.

oikia LeighFermor1

 

Home of Patrick Leigh Fermor Photo courtesy of Benaki Museum 13 1920x1080

oikia LeighFermor2

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Το Humans Of Kalamata αποτελεί μέρος των υπηρεσιών της εταιρίας 3Q
Στόχος είναι να αποτελέσει πραγματικά φωνή δημιουργικότητας και έμπνευσης, φωνή των όμορφων ιδεών και των ανθρώπων.
Το Humans of Kalamata είναι η φωνή σου! 

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com