Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 10:51

Ξεκινούν οι εξορύξεις υδρογονανθράκων σε Ιόνιο , Κρήτη και Κυπαρισσιακό κόλπο.

Κατά πλειοψηφία πέρασαν οι 4 συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων Κατά πλειοψηφία πέρασαν οι 4 συμβάσεις για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Κατά πλειοψηφία πέρασαν από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή οι συμβάσεις μίσθωσης τεσσάρων περιοχών σε Κρήτη και Ιόνιο για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Πρόκειται για τις κυρώσεις ισάριθμων συμβάσεων μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών, οι οποίες αποσκοπούν στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που βρίσκονται στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης και του Ιονίου.

Ειδικότερα, για τις δυο θαλάσσιες περιοχές «Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης» κυρώθηκαν οι δυο συμβάσεις που υπεγράφησαν στις 27 Ιουνίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Total, ExxonMobil και Ελληνικών Πετρελαίων.

Για τη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο» (Δυτική Ελλάδα) κυρώθηκε η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινοπραξίας Repsol-Ελληνικά Πετρέλαια.

Για τη θαλάσσια περιοχή «Περιοχή 10 Ιόνιο Πέλαγος» (Κόλπος Κυπαρισσίας) κυρώθηκε η σύμβαση που υπεγράφη στις 9 Απριλίου 2019 μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Όλες οι εν λόγω συμβάσεις μίσθωσης θα έχουν διάρκεια αρκετών ετών (8 έτη έρευνας / 25+5+5 έτη εκμετάλλευσης).

Η Ελλάδα έχει σήμερα 9 θαλάσσιες και χερσαίες παραχωρήσεις. Με την κύρωση από τη Βουλή των σημερινών τεσσάρων συμβάσεων, ο συνολικός αριθμός θα ανέλθει σε 13. Αυτή η εξέλιξη, μακροπρόθεσμα, θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τον  εφοδιασμό της Ελλάδας καθώς και  τη γεωστρατηγική θέση μας ως έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο της Ευρώπης. Εφόσον οι έρευνες πιστοποιήσουν ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου ή αργού πετρελαίου είναι απολήψιμες, οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν το 2020.


«Σήμερα η Ελλάδα, εκτός από χώρα που αποτελεί κρίσιμο ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, ξεκινά την υλοποίηση ενός σχεδίου που έχει στόχο να τη μετατρέψει και σε χώρα παραγωγό ενέργειας. Η συμφωνία σηματοδοτεί την αξιοποίηση από την Ελλάδα της δικής της ΑΟΖ στα βήματα των άλλων κρατών της περιοχής. Η επένδυση που υπογράφεται σήμερα για την έρευνα και αξιοποίηση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της Ελλάδας και της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος, προχωράμε με καλά σχεδιασμένα και συντονισμένα βήματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών μας πόρων και δεν κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού για να εξυπηρετήσουμε επικοινωνιακούς σκοπούς, αλλά για να δώσουμε στους λαούς μας, στις γενιές του μέλλοντος, προοπτική, οικονομική ευημερία και ασφάλεια».
τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός ΠΕΝ, Κωστής Χατζηδάκης, στη Βουλή στη σχετική συζήτηση.

Ο Μεσσήνιος Βουλευτής κ Περικλής Μαντάς δήλωσε σχετικά:

mantas

"Καμία ανησυχία για το περιβάλλον από την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου...
Η κύρωση των συμβάσεων αυτών αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη τόσο για την Πελοπόννησο που γειτονεύει με τις προς εκμετάλλευση περιοχές του Ιονίου, όσο και ειδικά για τον νομό Μεσσηνίας, δεδομένου ότι η μία από τις περιοχές των ερευνών, βρίσκεται στα ανοικτά του Κυπαρισσιακού Κόλπου. .. πέραν όμως των ανωτέρω, η έρευνα για υδρογονάνθρακες, ειδικά όταν αφορά σε φυσικό αέριο, αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες που θα επηρεάσουν ενεργειακά την χώρα μας τουλάχιστον για τα επόμενα 30 χρόνια. Είναι γνωστό πως η οικονομική ανάπτυξη πρέπει να βασίζεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις εναλλακτικές ανανεώσιμες πηγές. Το φυσικό αέριο είναι το πλέον φιλικό προς το περιβάλλον μη μεταλλικό ορυκτό, που δεν ρυπαίνει την θάλασσα. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια ικανοποιητική λύση για την εποχή μας, μέχρις ότου μπορέσει να υπάρξει μια προοδευτική μετάβαση σε νέες ενεργειακές πηγές. Οι συνέργειες δε με τα προγράμματα των αγωγών φυσικού αερίου TAP, IGB και East-Med ενισχύουν ακόμα περισσότερο την προσπάθεια της χώρας μας για ενεργειακή αυτοδυναμία. Με απλά λόγια η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελεί για την Ελλάδα ένα εθνικό σχέδιο μείζονος σημασίας, που εμπεριέχει σημαντικές γεωστρατηγικές προεκτάσεις.

Όλα αυτά βέβαια θα είχαν μικρή σημασία, εάν επιπλέον δεν λαμβάνονταν μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος από τις εργασίες έρευνας και εκμετάλλευσης. Έτσι στις προς κύρωση συμβάσεις δεν προβλέπονται ιδιαίτερες ή ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εταιρίες, ούτως ώστε αυτές να είναι υποχρεωμένες να συμμορφώνονται πλήρως με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για το περιβάλλον. Επίσης σε περίπτωση που εργασίες θέσουν σε κίνδυνο φυσικά πρόσωπα ή βλάπτουν και ρυπαίνουν την χλωρίδα και την πανίδα της κάθε περιοχής, οι εταιρίες υποχρεούνται συμβατικά να προβούν άμεσα σε μέτρα διόρθωσης και επανόρθωσης, ούτε ώστε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των εργασιών να είναι ουδέτερο.

Γίνεται έτσι φανερό ότι η κύρωση από την Ελληνική Βουλή των συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες πληροί δύο βασικούς στόχους. Από τη μια μεριά αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στο ενεργειακό και αναπτυξιακό μέλλον της χώρας, και από την άλλη μεριά διασφαλίζεται έμπρακτα και ουσιαστικά η φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, όπως επιτάσσουν οι σύγχρονοι κανόνες των προηγμένων κοινωνιών."

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση WWF Greece θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της ενάντια στις εξορύξεις.. " Το πρόγραμμα έρευνας και εξορύξεων υδρογονανθράκων αποτελεί μια τεράστια απειλή, όχι μόνο για το «σπίτι» πολλών θαλάσσιων ειδών που βρίσκονται υπό καθεστώς διεθνούς προστασίας όπως είναι οι φάλαινες, οι μεσογειακές φώκιες και τα δελφίνια, αλλά και για τις παράκτιες κοινότητες και την εθνική οικονομία.

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Το Humans Of Kalamata αποτελεί μέρος των υπηρεσιών της εταιρίας 3Q
Στόχος είναι να αποτελέσει πραγματικά φωνή δημιουργικότητας και έμπνευσης, φωνή των όμορφων ιδεών και των ανθρώπων.
Το Humans of Kalamata είναι η φωνή σου! 

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com