Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020 12:24

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την απώλεια της Ruth Bader Ginsburg, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου  για την απώλεια της Ruth Bader Ginsburg, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου για την απώλεια της Ruth Bader Ginsburg, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ
Έφυγε από ζωή σε ηλικία 87 ετών η εμβληματική δικαστής Ruth Bader Ginsburg, η οποία υπήρξε μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993.Διεθνώς γνωστή για τον καίριας σημασίας ρόλο της στην ανάδειξη ευαίσθητων κοινωνικών ζητήματων, την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των γυναικών, η Ruth Bader Ginsburg πέθανε λόγω επιπλοκών του μεταστατικού καρκίνου στο πάγκρεας.

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου 
H Ruth Bader Ginsburg, που πέθανε σήμερα στα 87 της χρόνια, υπήρξε για μένα το πιο ισχυρό πρότυπο στα χρόνια που υπηρέτησα τη Δικαιοσύνη. Το πνεύμα, το θάρρος, η πίστη, με τα οποία η Notorious RBG, όπως την αποκαλούσαν, υπερασπίστηκε, ως μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993 μέχρι σήμερα, τα δικαιώματα των γυναικών, των μειονοτήτων, τις φιλελεύθερες αξίες, τη δημοκρατία, είναι παροιμιώδη. Το ίδιο και η ακρίβεια των νομικών της κειμένων, η διαύγεια και η ορθότητα της γνώμης της, είτε ανήκε στην πλειοψηφία είτε, όπως πολύ συχνά, στη μειοψηφία των αποφάσεων. Ήδη από τη δεκαετία του '70, ωστόσο, ήταν η «ιέρεια της διαφωνίας», το οχυρό ενάντια στην αυθαιρεσία. Μια μικροκαμωμένη γυναίκα που ακτινοβολούσε αυτοπεποίθηση και νηφαλιότητα.
 
«Μην αφήνεις να σε αποσπάσουν από τον σκοπό σου συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φθόνος, η μνησικακία», έλεγε, «γιατί καταβροχθίζουν την ενέργεια και τον χρόνο». Μια «αιώνια μαθήτρια», που δήλωνε ότι «το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα» και που διατράνωνε ότι «πιστεύω βαθιά στη σημασία να ακούς και να μαθαίνεις από τους άλλους». Μια πεισματάρα νομικός που στρατεύτηκε με την πλευρά της προόδου, της ελευθερίας, της αυτεξουσιότητας, παροτρύνοντας τους πολίτες «πολέμησε για τα ζητήματα που θεωρείς σημαντικά, καν' το όμως με τρόπο που θα εμπνεύσει και άλλους να σε ακολουθήσουν».
 
Πενθώ την RBG σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς μου. Ήταν η εγγύηση της ισορροπίας, της Δικαιοσύνης και της αλήθειας, μια «ηθική δύναμη της φύσης», όπως την είπαν. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχασε το πολυτιμότερο, ίσως, μέλος του.
 
Katerina Sakellaropoulou