Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 20:22

Η διεθνούς φήμης ζωγράφος J. Kordos θα φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς το μνημείο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια στην Μεσσηνία

Η διεθνούς φήμης ζωγράφος J. Kordos θα φιλοτεχνήσει το μνημείο της Μάχης στα Κάτω Μηνάγια στην Μεσσηνία. Με μια συμβολική και συνάμα ουσιαστική ενέργεια, η καταξιωμένη σε διεθνές επίπεδο ζωγράφος Joanna Kordos, με δεκάδες εκθέσεις ανά τον κόσμο, που ζει και εργάζεται στην Μελβούρνη, ευαισθητοποιημένη από την σημαντική απόφαση του Δήμου Πύλου Νέστορος για την καθιέρωση της «Μάχης στα Κάτω Μηνάγια» ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, αποφάσισε να φιλοτεχνήσει αφιλοκερδώς το μνημείο της ιστορικής μάχης, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Έλληνες ήρωες που αντιστάθηκαν στις ορδές των Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825. Σύμφωνα με την καλλιτέχνιδα, το εμβληματικό μνημείο θα συμβολίζει και θα συμπυκνώνει, τόσο τον ηρωικό αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία, καθώς η μάχη αυτή αποτελεί την πρώτη πολεμική σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων και Τουρκοαιγυπτίων μετά την απόβαση του Ιμπραήμ Πασά στην Μεθώνη τον Φεβρουάριο του 1825, όσο και την ιστορική εμβληματική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Παράλληλα, ο σχεδιασμός του μνημείου από την Kordos, αποτελεί, σύμφωνα με την ίδια, ένα συμβολικό δώρο εκ μέρους όλων των Μεσσήνιων της ομογένειας της Αυστραλίας προς τον γενέθλιο τόπο της Μεσσηνίας, με αφορμή την ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την επιδιωκόμενη προσπάθεια επανασύστασης και ανάδειξης των γεγονότων που οδήγησαν στην Εθνική Ανεξαρτησία.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει το έργο της Μεσσήνιας ομογενούς JKordos.

      Η διακεκριμένη σε διεθνές επίπεδο καλλιτέχνης JoannaKordosπου ζει και εργάζεται στην Μελβούρνη, με καταγωγή της οικογένειάς της από τον οικισμό Κάτω Αμπελόκηποι του Δήμου Πύλου Νέστορος Μεσσηνίας, συνεχίζει με το καλλιτεχνικό της έργο να κερδίζει τα εύσημα σημαντικών προσωπικοτήτων όχι μόνο του εξωτερικού αλλά και της Ελλάδας.  Χαρακτηριστικό του γεγονότος αυτού αποτελεί η πρόσφατη συνεργασία της με τον οικουμενικό συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, καθώς ο διάσημος μουσικοσυνθέτης υπέγραψε συλλεκτικά αντίτυπα πολύ περιορισμένης παραγωγής από ανατύπωση του γνωστού τρίπτυχου έργου που έχει εμπνευστεί και έχει δημιουργήσει η γνωστή καλλιτέχνης αποκλειστικά για τον μεγάλο συνθέτη και το οποίο κοσμεί την οικία του από το 2003, ενώ έχει αποτελέσει εξώφυλλο δίσκων του συμφωνικής μουσικής.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χαιρετίζει το έργο της Μεσσήνιας ομογενούς J. Kordos.

      Παράλληλα, με την υπογραφή των συλλεκτικών αντιτύπων από το οικουμενικό Μίκη Θεοδωράκη, ο μεγάλος συνθέτης χαιρέτησε το σημαντικό έργο της καταξιωμένης σε διεθνές επίπεδο ζωγράφου που τιμά την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, καθώς είχε την ευκαιρία να θαυμάσει σημαντικά έργα της μέσα από το ειδικό folioπου απέστειλε η ζωγράφος ειδικά για αυτόν.  Πρόκειται για ένα folio που αφορούσε σημαντικές καλλιτεχνικές δημιουργίες της καταξιωμένης ζωγράφου, μεταξύ των οποίων και έργα της τελευταίας της καλλιτεχνικής δουλειάς που παρουσιάστηκαν σε μεγάλη έκθεση στη Μελβούρνη το περασμένο Καλοκαίρι, καθώς και το εμβληματικό πρόσφατο έργο της που αφορά το ιστορικό δημοτικό σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων, λίγο πριν χαρακτηριστεί διατηρητέο νεότερο μνημείο της Ελλάδας από το Υπουργείο Πολιτισμού. 

 Γόνος Ελλήνων μεταναστών, από τον οικισμό Κάτω Αμπελόκηπων Μεσσηνίας, που εγκαταστάθηκαν στην Αυστραλία την δεκαετία του 1950, η Kordos μέσα από το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο αντικατοπτρίζει την ελληνική ταυτότητα και κληρονομιά της. Καθορίζοντας τον εαυτό της ως ρομαντική σουρεαλίστρια, εμπνέεται από ρομαντικούς καλλιτέχνες και ποιητές, που ύμνησαν την έννοια του αγώνα και της ελευθερίας, όπως ο Delacroix, o Oscar Wilde και ο Lord Byron. Το καλλιτεχνικό δημιουργικό πνεύμα της οραματίζεται συμβολικά στο μεγάλο τρίπτυχο πορτραίτο που έχει δημιουργήσει για τον οικουμενικό Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη και το οποίο κοσμεί από το 2003 την οικία του, ενώ έχει αποτελέσει εξώφυλλο δίσκων του.

Η Kordos χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες παραδοσιακές παλιές τεχνικές και μελετώντας διαχρονικά και διεξοδικά ζωγράφους της φλαμανδικής σχολής, έχει καταφέρει οι πίνακες της να εκπέμπουν ένα λαμπρό και βαθύ δημιουργικό χρώμα. Παράλληλα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν από τολμηρότητα, θεατρικότητα και εκφραστικότητα, ενώ αποπνέουν μελαγχολικά και νοσταλγικά στοιχεία.

Η διεθνής καλλιτέχνης πριν δύο έτη είχε αποθανατίσει και είχε κάνει γνωστό σε διεθνές επίπεδο το εμβληματικό σχολείο Κάτω Αμπελοκήπων Μεσσηνίας, λίγο πριν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς πρωτοστατεί στην προσπάθεια αποκατάστασης του διατηρητέου σχολείου, μέσω της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αποκατάστασης του μνημείου. Σήμερα, ευαισθητοποιημένη και συγκινημένη από την ιστορική απόφαση του Δήμου Πύλου Νέστορος, καθώς ο οικισμός των Κάτω Αμπελοκήπων αποτελεί την γενέτειρα της οικογένειάς της, ανέλαβε την ιστορική πρωτοβουλία για την ευγενική χορηγία δημιουργίας των σχεδίων του εμβληματικού μνημείου που θα τοποθετηθεί στην περιοχή του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων. 

Βάσει όλων αυτών, στόχος είναι, το μνημείο να έχει δημιουργηθεί και να έχει τοποθετηθεί έως τις αρχές του 2021 στην περιοχή των Κάτω Αμπελοκήπων, ώστε την 3η Μαρτίου 2021, επέτειο της «Μάχης στα Κάτω Μηνάγια» και έτος εορταστικής ιστορικής επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, να εγκαινιαστεί το μνημείο και να εορταστεί επισήμως για πρώτη φορά η επέτειο της ιστορικής μάχης. Έτσι, τα επίσημα εγκαίνια του μνημείου και του πρώτου εορτασμού της μάχης κατά το έτος 2021 θα μπορούν να ενταχθούν στο επίσημο πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα αφορούν τον επετειακό ιστορικό εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Καθώς, ο Δήμος Πύλου Νέστορος συμμετέχει στην Κοινοπραξία με τίτλο «Διαδημοτική σύμπραξη 1821» που αφορά την διασύνδεσή του με τους Δήμους Αιγιαλείας, Καλαβρύτων, Καλαμάτας, Μεσολογγίου, και Τριπόλεως, που όλοι μαζί κατέχουν εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των ιστορικών γεγονότων του 1821 και συνιστούν μια διακριτή γεωγραφική ενότητα, με συντονιστή και επιστημονικό υπεύθυνο τον κ. Νικόλαο Ζαχαριά, Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Το Humans Of Kalamata αποτελεί μέρος των υπηρεσιών της εταιρίας 3Q
Στόχος είναι να αποτελέσει πραγματικά φωνή δημιουργικότητας και έμπνευσης, φωνή των όμορφων ιδεών και των ανθρώπων.
Το Humans of Kalamata είναι η φωνή σου! 

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com