Παρασκευή, 07 Σεπτεμβρίου 2018 16:32

Δημήτρης Μπαζίγος: Πολύτιμες βασικές οδηγίες σε περίπτωση φωτιάς ή πυρκαγιάς

Ο Π.Υ. Καλαμάτας και Υπεύθυνος Δημ. σχέσεων και ΜΜΕ - Εκπαιδευτής Δημήτρης Μπαζίγος Ο Π.Υ. Καλαμάτας και Υπεύθυνος Δημ. σχέσεων και ΜΜΕ - Εκπαιδευτής Δημήτρης Μπαζίγος

Μήνας υψηλής επικυινδυνότητας πυρκαγιών και ο Σεπετέμβριος και μετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι οφείλουμε να γνωρίζουμε πως πρέπει να αντιδράσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά και σε μια μικρή φωτιά στο σπίτι μας. Γι αυτό το λόγο ζητήσαμε από τον Π.Υ. Καλαμάτας και Υπεύθυνος Δημ. σχέσεων και ΜΜΕ Δημήτρη Μπαζίγο να μας δώσει πρώτες κατευθύνσεις για το πως να αντιδράσουμε σε περίπτωση φωτιάς η πυρκαγιάς. Βασικές οδηγίες που μπορούν να μας σώσουν τη ζωή

-Εαν η πυρκαγιά πλησιάζει στο εξοχικό μας σπίτι .. Τι πρέπει να κάνουμε πριν φύγουμε?

-Πάντα Διατηρούμε την ψυχραιμία μας και καλούμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία (199).

-Απομακρύνουμε όλα τα ευφλεκτα υλικά απο τον περίγυρο του κτηρίου.
-Κλείνουμε όλες τις διόδους , καμινάδες, παράθυρα, πόρτες έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του ςσπιτιού'
-Κλείνουμε παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω απο το σπίτι.
-Μαζεύουμε τέντες απο τα μπαλκόνια και παράθυρα.
-Διευκολύνουμε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων.
-Συνδέουμε τους σωλήνες ποτίσματος ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
-Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάβουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα για να γίνεται ορατό μέσα απο τους καπνούς

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι μας?

Καλείτε την Πυροσβεστική Υπηρεσία
Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός εαν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη. Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο.
Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε κάπνους και φλόγες.
Αν παραμείνετε στο σπίτι:
- Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα
- Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
-Απομακρύνετε τις κουρτίνες απο τα παράθυρα
-Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
-Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς
-Γεμίστε την μπανιέρα , τους νιπτήρες, τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
-Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
-Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

-Εάν βρισκόμαστε σε πολυκατοικία πως αντιδράμε?

-Βγαίνουμε αμέσως απο το οίκημα ακολουθώντας σχέδιο διαφυγής, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιούμε και βοηθούμε αυτούς που κινδυνεύουν άμεσα, παιδιά, ηλικιωμένους, και για κανένα λόγο δεν γυρίζουμε πίσω.
-Πριν ανοίξουμε μια πόρτα, ελέγχουμε προσεκτικά με το χέρι μας ξεκινώντας απο το κάτω μέρος. Αν είναι πολύ ζεστή ή βγαίνουν καπνοί, σημαίνει οτι πίσω της υπάρχει πυρκαγιά, οπότε πρέπει να φύγουμε προς άλλη κατεύθυνση. Κατά το άνοιγμα μιας πόρτα στεκόμαστε πάντα στο πλάι.
-Μην κάνετε χρήση ανελκυστήρα γιατί μπορεί να εγλωβιστείτε λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
-Αν τα ρούχα μας πιάσουν φωτιά, σταματάμε - πέφτουμε κάτω- καλύπτουμε το πρόσωπο με τα χέρια μας και κυλάμε στο πάτωμα μέχρι να σβήσουν οι φλόγες.
-Εαν βρεθούμε εγκλωβισμένοι κάνουμε σήμα στους Πυροσβέστες μέσω παραθύρου η ορόφου αναβοσβήνοντας ένα φακό η κυματίζοντας κάποιο ανοιχτόχρωμο ρούχο.


Πώς μπορούμε προσωρινά να προφυλαχτούμε από τον καπνό?

Εαν ο χώρος που πρέπει να διασχίσουμε έχει γεμίσει καπνό, γονατίζουμε στο πάτωμα και κρατάμε το κεφάλι μας όσο πιο χαμηλά μπορούμε. Εκεί ο αέρας είναι πιο καθαρός και κρύος. Εαν χρειαστεί φεύγουμε έρπωντας καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα με μια πετσέτα η ένα ρούχο.


Πώς αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση πυρκαγιάς σε γειτονικό οίκημα?

Η πρώτη αντίδρασή μας πρέπει να είναι η ενημέρωση στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Καλούμε άμεσα την Υπηρεσία (199).
Σε περίπτωση που υπάρχει εγκλωβισμένος και οι συνθήκες επιτρέπουν τον απεγκλωβισμό του ενεργούμε, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική μας ασφάλεια.
Διαφορετικά αναμένουμε την πυροσβεστική υπηρεσία.

Ως περιπατητές πως οφείλουμε να αντιδράσουμε σε περίπτωση φωτιάς στο δάσος?

Τηλεφωνούμε ΑΜΕΣΑ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ωστε να δώσουμε σαφείς πληροφορίες για την ακριβή τοποθεσία που βρισκόμαστε, το ακριβές σημείο και κατεύθυνση της πυρκαγιάς, την βλάστηση της περιοχής Οι πυροσβέστες θα μας κατευθύνουν για τα περαιτέρω.Εαν κρίνουμε πως μπορούμε να συνεισφέρουμε στην κατάσβεση , συμμετέχουμε, αλλά πάντα με βασικό γνώμονα την ασφάλειά μας!

Πώς αντιμετωπίζουμε μια φωτιά στο σπίτι πχ από κουζίνα

Η συγκεκριμένη πυρκαγιά συγκαταλέγεται στις ηλεκτρικές πυρκαγιές με εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας όσο υφίσταται παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς πρώτο μας μέλημα η διακοπή της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταβαίνουμε στον πίνακα ελέγχου του ηλεκτρικού ρεύματος και αποκόπτουμε τη παροχή του ρεύματος προς την κουζίνα.
Μετά από τη διακοπή μπορούμε να ρίξουμε και νερό. Γνωρίζουμε λοιπόν αριστα τη θέση του πίνακα και την ασφάλεια της κουζίνας. Αν δεν γνωρίζουμε τα παραπάνω χρησιμοποιούμε , αν έχουμε πυρ/ρα ξηράς κόνεως ή Διοξειδίου του άνθρακα ( CO2) που κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού.
Εαν δεν διαθέτουμε ούτε πυροσβεστήρες απομακρυνόμαστε, αναμένοντας την Πυρ/κή Υπηρ, που φυσικά έχουμε ενημερώσει.

Λίγα λόγια για τους εθελοντές.. Πώς μπορεί να γίνει κάποιος εθελοντής πυροσβέστης?

Ο εθελοντισμός είναι κουλτούρα, τρόπος ζωής και ανθρώπινη ανάγκη εθελούσιας συμμετοχής.
Ειδικά ο εθελοντής πυροσβέστης έχει προορισμό και αποστολή την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών και της περιουσίας αυτών απέναντι σε κινδύνους όπως του πυρός, των πλημμυρών και άλλων καταστροφών.
Οι εθελοντές πυροσβέστες εκπαιδεύονται στις κατά τόπους πυρ/κές υπηρεσίες που πλησίον αυτών διαμένουν και οι ίδιοι προκειμένου να αποφεύγουν τις μεγάλες μετακινήσεις.
Η σχολή φοίτησης διαρκεί τρείς (3) μήνες ( 1ο 10/μερο Νοεμβρίου εώς τέλος Ιανουαρίου). Κατά το χρονικό αυτό διάστημα διδάσκονται όλο το εύρος του πυρ/κού έργου.
Η ηλικία των εθελοντών πυρ/στων είναι από 18 εως 55 ετών. Απαιτείται πρίν την έναρξη της εκπαίδευσης να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά


Δημήτρης Μπαζίγος Σύντομο βιογραφικό :

11ος /13 - σήμερα Π.Υ. Καλαμάτας Υπευθυνος Δημ. σχέσεων και ΜΜΕ- Εκπαιδευτής.

11ος/01 - 10ος/13 : Διοικηση Πυρ/κών Υπηρεσιών Πειραιά στο τμήμα Πυρασφάλειας- Πυροπροστασίας και Δημόσιος Κατήγορος Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά ( Πειραιάς- Νίκαια- Κορυδαλλός - Σαλαμίνα-Κερατσίνι- Πέραμα- Μοσχάτο Αγ. Ι. Ρέντης) Και Νήσων Αργοσαρωνικού ( Αίγινα, Πόρος, Υδρα και Σπέτσες).

6ος/΄00 - 10ος/01 Πυρ. Υπηρ. Μεγαλόπολης ως Υποδιοικητής αυτής. 9ος/97 - 6ος/΄00 Δόκιμος Ανθ/γός στη σχολή Αξ/κών της Πυρ/κής Ακαδημίας στη Κηφισιά. 11ος /94-8ος/97 4ος Πυρ/κός Σταθμός Πειραιά με επιχειρησιακό αντικείμενο Διυλιστήρια - Ναυπηγεία και 7ος/94-11ος/94 σχολή πυρ/στών

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!