Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2019 18:03

Αγγελική Μαρκοπούλου: Γενεύη - Καλαμάτα, μια απόφαση δρόμος

Πόσο εύκολο είναι να αφήσει κάποιος τη σιγουριά μια διευθυντικής θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο?
Ποσό εύκολο να βρεθεί από την καρδιά της Ευρώπης σε μια άγνωστη επαρχιακή πόλη?
Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσεις απο την αρχή, κάνοντας αυτό που αγαπάς και γνωρίζεις καλά?

Υπήρξε Global Marketing Director για πολλά χρόνια, σε μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του κόσμου. Η Αγγελική Μαρκοπούλου , μια αθεράπευτα αισιόδοξη και δυναμική γυναίκα, πριν απο τρία χρόνια πήρε την απόφαση να αφήσει πίσω της τη Γενεύη, οπου βρισκόταν, τη διευθυντική της θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Καλαμάτα, μαζί με την οικογένειά της.
"Γενεύη-Καλαμάτα .. Μια απόφαση δρόμος. Χρειάζεται όραμα, πλάνο, δύναμη και κότσια…"

Ας την γνωρίσουμε!

- Με δύο λόγια. Ποια είναι η Αγγελική;

Μια αθεράπευτα αισιόδοξη, λάτρις της αλλαγής, των διαφορετικών εμπειριών και του (υπολογισμένου) ρίσκου. Με τετράγωνη λογική λόγω σπουδών Πολυτεχνείου και εφαρμοσμένων Οικονομικών, αλλά και με όραμα, δημιουργική σκέψη και πίστη ότι οι άνθρωποι, οι επαγγελματίες, οι πόλεις, όλος ο πλανήτης, συντονισμένος και συνεργαζόμενος, μπορεί να καταφέρει πολλά…κι εγώ να βάλω το μικρό μου λιθαράκι.

 

- Πόσο εύκολο είναι να αφήσει κανείς, κυρίως μια γυναίκα, τη σιγουριά μιας διευθυντικής θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο, να ρισκάρει κ να κάνει ένα νέο ξεκίνημα σε μια ελληνική επαρχιακή πόλη;

Εύκολο δεν είναι, ούτε και δύσκολο όμως. Χρειάζεται όραμα, πλάνο, δύναμη και κότσια…όσοι με γνωρίζουν φιλικά και επαγγελματικά, διατείνονται ότι τα έχω! Η διευθυντική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο σε μια από τις μεγαλύτερες  πολυεθνικές εταιρείες, μου έδωσε τη σιγουριά ότι μπορώ να κάνω όσα στοχεύσω, σε οργανωμένο επιχειρηματικό, corporate περιβάλλον, συνεχώς μαθαίνοντας και εξελίσσοντας τις δεξιότητές μου. Όπως όλα όμως, έχει κι αυτό το τίμημά του, και τους περιορισμούς του. Αλλάζοντας ζωή, και εφαρμόζοντας τις εμπειρίες, τις γνώσεις και τις ιδέες μου ώστε να βοηθήσω Ελληνικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κάνω ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα ζωή, που μου επιτρέπει να κάνω αυτό που θέλω, όπως το θέλω, αφήνοντας το αποτύπωμά μου στον τόπο μου. 

 

- Αγγελική , ανάμεσα σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης, γιατί επέλεξες την Καλαμάτα;

Η Καλαμάτα είναι μια ενδιαφέρουσα πόλη, ιδανική να ζήσει κανείς! ‘Έχει την αμεσότητα μιας επαρχιακής πόλης, είναι όμως επίσης πλούσια σε πολιτιστικές δράσεις, με ανοιχτούς ορίζοντες και νέους ανήσυχους ανθρώπους που δοκιμάζουν καινοτόμες λύσεις και επιχειρήσεις.

Πέρα από την αναμφίβολη φυσική ομορφιά, είναι σε τροχιά ανάπτυξης, με δυναμική, μείγμα εντοπιότητας και ξένου πληθυσμού…μια πόλη που μπορεί να πετάξει, αρκεί να οργανωθεί και να πιστέψει ότι μπορεί.

 

-  Ξεκινάς μια νέα ιδιαίτερη εταιρία ‘’The Coachultants’’, τι σημαίνει; ποιες είναι οι υπηρεσίες που θα παρέχει.

Οι Coachultants έχουν έδρα την Καλαμάτα, αλλά δραστηριοποιούνται σε όλη τη Ελλάδα.

Το όνομα Coachultants προέρχεται από τη σύνθεση δύο επαγγελματικών όρων, τους Coaches και τους Consultants, και φτιάχτηκε ακριβώς για να περιγράψει την ολοκληρωμένη προσέγγιση της εταιρείας.

Με δυο λόγια οι Coachultants είναι το ΟΝΕ-STOP-SHOP για επιχειρήσεις που ψάχνουν ανάπτυξη τζίρου και κερδών, μέσα από στρατηγική ανάλυση, business plan, οργάνωση διαδικασιών, αλλά και επιμόρφωση/ενδυνάμωση της κατάλληλης ομάδας  ώστε να υλοποιήσει αυτό το πλάνο ανάπτυξης.

Ουσιαστικά, οι Coachultants βοηθούν στη μεταμόρφωση της κάθε επιχείρησης στην καλύτερη δυνατή εκδοχή της. Κάθε επιχείρηση είναι μοναδική, ξεχωριστή περίπτωση που εξετάζεται σε βάθος. Το menu υπηρεσιών είναι ευέλικτο, ανάλογα με τις ανάγκες , και συν-διαμορφώνεται μαζί μας.

 

- Ως σύμβουλος επιχειρήσεων κ coach πού πιστεύεις πως πρέπει να εστιάσουν περισσότερο οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ιδέες, πολλές φορές καινοτόμες, πάσχουν όμως στην υλοποίηση και την εκτέλεση των ιδεών αυτών. Βλέπω συχνά τον αυτοδημιούργητο επιχειρηματία ή την οικογενειακή επιχείρηση, που ξέρει πού θέλει να πάει, δεν ξέρει όμως τον τρόπο, δεν έχει την εμπειρία  ή/και δεν έχει την ομάδα που θα το καταφέρει αυτό. 

Η εστίαση θα πρέπει να δοθεί στο να δομηθούν οι ιδέες αυτές στρατηγικά, με μεσομακροπρόθεσμη ματιά, και όχι ευκαιριακά, με συγκεκριμένο πλάνο και οργάνωση, καθώς και με στελέχη ικανά να αναπτύξουν την επιχείρηση σωστά και να φέρουν αποτελέσματα.

- Η κρίση γεννά τελικά ευκαιρίες;

Η άλλη πλευρά της κρίσης έχει όνομα…λέγεται ευκαιρία! Ως κρίση ορίζουμε μια κατάσταση διαφορετική από την κανονικότητα, που θέτει τη ζωή, τις επιλογές, την επιβίωση, την ευημερία σε κίνδυνο. Ανατρέπει τις ισορροπίες, και όπως όλα, μπορεί να ιδωθεί από δύο σκοπιές – ή να αφεθεί κανείς να πάει με το ρεύμα προσβλέποντας στο τέλος της κρίσης, ή να επιλέξει να δει την κρίση ως πρόκληση να σκεφτεί και να πράξει διαφορετικά. Αφού ανασυνταχθεί, να αυτοσχεδιάσει, να στοχοθετήσει και να αλλάξει ρότα  δράττοντας την ευκαιρία. Η κρίση είναι αναπόφευκτη, η αντίδραση σε αυτήν όμως είναι επιλογή μας.

 

- Αναφέρεις πως ένα σημείο που σε κεντρίζει είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα. Ποιο μήνυμα θα ήθελες να μεταφέρεις στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά ή επιθυμούν να το κάνουν;

Είμαστε πολύ ικανές, ικανότερες από όσο πιστεύουμε! ‘Εχοντας προσλάβει δεκάδες στελέχη στην corporate καριέρα μου, συμπεραίνω (και τα στατιστικά στοιχεία εκπαίδευσης και τυπικών προσόντων συμφωνούν), ότι οι γυναίκες είναι πολύ συνειδητοποιημένες, με πολύ καλά βιογραφικά, γνώσεις και επαγγελματικές εμπειρίες, πολλές φορές περισσότερο από τους άνδρες. Σκέφτονται πολύπλοκα, πολύπλευρα και βαθιά, είναι σίγουρες γι΄ αυτό που κάνουν, και το κάνουν πολύ καλά. 

Για να πετύχουν, χρειάζονται σύστημα υποστήριξης, άλλες γυναίκες πρότυπα, μέντορες που να τις ενθαρρύνουν, αλλά και την ενσυνειδητότητα να θέσουν τα όρια σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο, και να προχωρήσουν. Όταν υπάρχουν οι συνθήκες αυτές, γίνονται θαύματα. 

Το παγκόσμιο σύστημα έχει πια συνειδητοποιήσει ότι θα χάσει σε παγκόσμια ανάπτυξη, αν δεν εκμεταλλευτεί πλήρως το γυναικείο δυναμικό, που αποτελεί το 50% του ανθρώπινου δυναμικού. Ας το συνειδητοποιήσουμε κι εμείς, κι ας προχωρήσουμε. 

 Angeliki Markopoulou - Consultant - Business Coach

- Είσαι η ίδια μητέρα 2 παιδιών και καριεριστρια. Πόσο εύκολα συνδυάζονται αυτοί οι δύο ρόλοι;

Η θεωρία της ισορροπημένης ζωής πρεσβεύει ότι μπορούμε πολύ καλά να αναλάβουμε έως 5 ρόλους. Δεν είμαι μόνο μητέρα, ούτε μόνο εστιασμένη στην καριέρα μου. Είμαι και κόρη, σύντροφος αλλά και σκεπτόμενος άνθρωπος με προσωπικά ενδιαφέροντα, φίλους και πάθη. Δεν είμαι διαφορετική από πολλές άλλες γυναίκες που κάθε μέρα ισορροπούν και συνδυάζουν τα φαινομενικά ασυνδύαστα. Δέχομαι ότι δεν είμαι υπεράνθρωπος ή super woman, καθώς και ότι δεν έχουν όλοι μου οι ρόλοι πάντα την ίδια βαρύτητα. Τέλος, είμαι πολύ συνειδητοποιημένη στο ότι επιλέγω να μην τα κάνω όλα μόνη μου.  Ο σύντροφος, οι γονείς και οι συνεργάτες μου με βοηθούν  και με στηρίζουν, ώστε να τα καταφέρω. 

 

- Μετά από τρία χρόνια παραμονής σου στην Καλαμάτα, ποια θεωρείς πως είναι αυτά τα στοιχεία που θα εχτιζαν την ταυτότητα της, τι θα μπορούσε να αναδειχτεί καλύτερα στην πόλη;

Η πόλη πέρα από την προφανή φυσική ομορφιά της που την καθιστά πόλη επιλογής ζωής, αλλά και τουριστικού προορισμού για όλο το χρόνο, έχει τις προϋποθέσεις να γίνει πόλη αναφορά για τη χώρα, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο.

 Έχει πρωτογενή παραγωγή, έχει ιστορικό και πολιτισμικό πλούτο, έχει ανθρώπους με κουλτούρα, υπόβαθρο και δημιουργικές ανησυχίες. Αυτό που για μένα λείπει, και είναι τεράστια ευκαιρία αν αξιοποιηθεί, είναι δύο πυλώνες : 1. επικοινωνία των δυνατών σημείων της πόλης με συνεκτικό και ολοκληρωμένο τρόπο, αντί για μεμονωμένες προσπάθειες που επικοινωνούνται ξεχωριστά, καθώς και 2. ένα μεσοπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο με όραμα, αλλά και ρεαλισμό, ένα business plan της πόλης. 

Λείπει με λίγα λόγια, όπως λέμε στην επιχειρηματική ορολογία, το city branding – ποια είναι αυτή η πόλη, τι πρεσβεύει, πώς κινείται και σχεδιάζει τώρα και στο μέλλον. 

 

- Ένα μήνυμά σου στους ανθρώπους της πόλης;

Όλοι μέσα μας, άνθρωποι, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, κρύβουμε έναν αληθινό γίγαντα, την καλύτερη, δυνατότερη, ικανότερη μορφή του εαυτού μας. Αν τον ξεδιπλώσουμε, του δίνουμε φτερά να πετάξει…φανταστείτε τη δύναμη, την ικανότητα και την ορμή των γιγάντων αυτών, όταν ακολουθήσουν ένα κοινό όραμα, μια κοινή πορεία. Ο κόσμος θα ήταν καλύτερος, ομορφότερος, διαφορετικός….ελάτε λοιπόν να ξεδιπλώσουμε τον αληθινό γίγαντα που κρύβουμε μέσα μας, μαζί!

 

Angeliki Markopoulou -The Coachultants

https://thecoachultants.com/ 

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

 

 

Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Το Humans Of Kalamata αποτελεί μέρος των υπηρεσιών της εταιρίας 3Q
Στόχος είναι να αποτελέσει πραγματικά φωνή δημιουργικότητας και έμπνευσης, φωνή των όμορφων ιδεών και των ανθρώπων.
Το Humans of Kalamata είναι η φωνή σου! 

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com