Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2020 12:47

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τη Βηρυτό

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τη Βηρυτό Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τη Βηρυτό

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνδρομής προς τον Λίβανο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έκρηξης τής 4ης Αυγούστου, το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας σε συνδιοργάνωση με το Καλλιτεχνικό Στέκι Καλαμάτας, τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας και με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προγραμματίζουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων στις 3,4 και 5 Σεπτέμβρη, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων τα οποία θα διανεμηθούν σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, σε στενή συνεργασία με το σύνδεσμο του Κέντρου στο Λίβανο, διευθυντή φωτογραφίας, μουσικό και συνεργάτη τού Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Pol Seif.
Το τριήμερο θα περιλαμβάνει προβολές, μουσική, ομιλίες και έκθεση έργων τέχνης προς πώληση. Επίσημη προσκεκλημένη και ομιλήτρια, η κυρία Ζακία Ακρα, ερευνήτρια του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η οποία θα αναπτύξει διάφορες πτυχές της ιστορικής, πολιτικής και θρησκευτικής πραγματικότητας της περιοχής και θα απαντήσει σε όποιες ερωτήσεις τεθούν από τους παρευρισκόμενους. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Καλαμάτας επί των οδών Μπενάκη και Παπάζογλου, με ελεύθερη συνεισφορά, ενώ θα υπάρχει λαχειοφόρος αλληλεγγύης και κουτί οικονομικής στήριξης. Ωρα έναρξης: 8 μ.μ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
8μ.μ. Παρουσίαση της πολιτιστικής και θρησκευτικής πραγματικότητας στο Λίβανο από την Ζακία Ακρα ερευνήτρια του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
8.30μ.μ Μουσική από το Τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού Στεκιού με την επιμέλεια του Πέτρου Κατσούλη
10μ.μ. Προβολή ταινίας
«Λίβανος» του Samuel Maoz (2009) (94’)
Παίζουν: Oshri Cohen, YosavDonat, Michael Moshonov
Ο πρώτος πόλεμος του Λιβάνου, τον Ιούνιο του 1982. Ένα μοναχικό τανκ στέλνεται να ερευνήσει μια εχθρική πόλη την οποία η ισραηλινή αεροπορία έχει ήδη βομβαρδίσει. Αυτό που αρχικά φαίνεται σαν μια επιχείρηση ρουτίνας ξεφεύγει σταδιακά απ’ τον έλεγχο και μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου – σ’ έναν ανατριχιαστικό εφιάλτη. Ο Σμούλικ ο πυροβολητής, ο Άσι ο αρχηγός της αποστολής, ο Χερτζλ ο γεμιστής και ο Γιγκάλ ο οδηγός αποτελούν το πλήρωμα του τανκ. Τέσσερα εικοσάχρονα αγόρια που χειρίζονται μια μηχανή θανάτου. Μπλεγμένοι στα παράλογα, άδικα δίχτυα του πολέμου, είναι τρομοκρατημένοι από τις φρικαλεότητές του. Ο Λίβανος είναι μια προσωπική ταινία, μια ταινία για τέσσερα αγόρια που δεν είχαν ποτέ πριν εμπλακεί σε κάποια πράξη βίας και τώρα προκαλούν το θάνατο ανθρώπων· μια ταινία για την επιβίωση απέναντι σε μια ορατή απειλή θανάτου· μια σύγκρουση ανάμεσα στα βασικά ένστικτα και στην ανθρώπινη συνείδηση που δεν μπορεί παρά να έχει θύματα.
- Η ταινία έχει λάβει τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας (2009)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

8μ.μ Μουσική από τους Ασσόδυο
Παίζουν: Πάνος Ταντής κιθάρα, Παναγιώτης Βιώνης τζουράς και Ελένη Χρηστίδου ακορντεόν
9.30 Ομιλία - Συζήτηση
«Οι σχέσεις Ισραήλ - Λιβάνου διαχρονικά» από την Ζακία Ακρα. Τη συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.
10μ.μ Προβολή ταινίας
«Βαλς με τον Μπασίρ», του Ari Folman (2008),(90’)
Παίζουν: Ari Folman, Zahava Solomon, RonBen-Yishai, MikiLeon, Ori Sivan και Yehezkel Lazarov
Το 1982, ο Άρι Φόλμαν ήταν ένας 19χρονος στρατιώτης πεζικού στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ. Το 2006 συναντά ένα φίλο από το στρατό, που του μιλά για τους εφιάλτες που έχει σχετικά με τις εμπειρίες του στον πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου του 1982. Ο Φόλμαν έκπληκτος ανακαλύπτει ότι δεν θυμάται τίποτα από εκείνη την περίοδο. Αργότερα την ίδια νύχτα έχει ένα όραμα από τη νύχτα της σφαγής στα στρατόπεδα προσφύγων Σάμπρα και Σατίλα, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο ήταν αληθινή ανάμνηση. Στη ανάμνησή του, αυτός και οι συστρατιώτες του κάνουν νυχτερινό μπάνιο στην παραλία της Βηρυτού, υπό το φως φωτοβολίδων που κατεβαίνουν πάνω από την πόλη. Ο Φόλμαν, μετά από αυτή την ανάμνηση, σπεύδει να συναντήσει έναν άλλο φίλο από τον στρατό, ο οποίος τον συμβουλεύει να μιλήσει για το θέμα και με άλλους ανθρώπους που βρίσκονταν στην Βηρυτό την ίδια περίοδο, ώστε να καταλάβει τι συνέβη εκεί και να ανακτήσει τη μνήμη του. Η ταινία ακολουθεί τον Φόλμαν στις συζητήσεις του με φίλους του, έναν ψυχολόγο και ένα δημοσιογράφο, ο οποίος ήταν στην Βηρυτό την ίδια περίοδο.
- Η ταινία έχει τιμηθεί με τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας (2009)


Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου
8μ.μ Γνωρίστε τον Λίβανο πριν την έκρηξη
Προβολή 2 μικρού μήκους βίντεο με τα αξιοθέατα της Βηρυτού και του Λιβάνου
9.00 μ.μ Ομιλία - Συζήτηση
«Θέση και ρόλος των γυναικών στην Μέση Ανατολή» από την Ζακία Ακρα. Τη συζήτηση θα συντονίσει εκπρόσωπος της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας.
9:30 μ.μ. Προβολή ταινίας
«Where do we go now» (2011) (110’) της Nadine Labaki
Ελληνικός τίτλος: «Όταν θέλουν οι γυναίκες»
Παίζουν: NadineLabaki, ClaudeBazMoussawbaa, NadineLabaki, YvonneMaalouf
Σε ένα απομονωμένο χωριό του Λιβάνου, μια ομάδα γυναικών προσπαθεί να κρατήσει τα μίση μακριά από την τοπική κοινωνία. Μητέρες στην πλειονότητά τους αποφασίζουν να προστατέψουν με κάθε τρόπο τα παιδιά τους από έναν εμφύλιο πόλεμο: κάνουν δολιοφθορές στην κεραία της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καίνε εφημερίδες και καταστρέφουν οτιδήποτε ενδέχεται να μολύνει την ειρηνική συμβίωση. Τίποτα όμως δεν μπορεί να παραμείνει αποστειρωμένο από τη θλιβερή πραγματικότητα, με το θρησκευτικό μίσος να αρχίσει να αναζωπυρώνεται ανάμεσα στους συγχωριανούς...
- Βραβεία Κοινού στο Φεστιβάλ Τορόντο και Σαν Σεμπαστιάν 2011

Παράλληλα, Παρασκευή και Σάββατο 8-10 μ.μ. στο χώρο θα λειτουργεί εικαστικό εργαστήρι για παιδιά από το καλλιτεχνικό Στέκι.