Σάββατο, 07 Απριλίου 2018 06:31

ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ

Θυμάμαι κάποιες χρονιές, απόγευμα Μεγάλης Παρασκευής, την αδελφή μου να με παρακινεί να πάμε στον Επιτάφιο.  Εγώ προσπαθούσα να το αποφύγω με τον ισχυρισμό ότι με ψυχοπλακώνει η Μεγάλη Παρασκευή.  Και βέβαια, δεν έφταιγε η Μεγάλη Παρασκευή καθαυτή για την κακή μου διάθεση αλλά το στοιχείο του θανάτου, που υπήρχε σ' αυτήν.
Όπως και να έχει το θέμα, τη Μεγάλη Παρασκευή την γιορτάζουμε, την γιορτάζουμε κάθε χρόνο.  Κι η συγκίνηση της ημέρας είναι πάντα διάχυτη σε κάθε εορτασμό, όπως επίσης και η θλίψη που μας προκαλεί.  Θρηνούμε τον θάνατο του Ιησού Χριστού ή μήπως θρηνούμε γενικά για τον θάνατο, για την φθορά και την σήψη που συνεπάγεται;
Όσο για το βράδυ της Ανάστασης, εκεί βιώνουμε μια άλλου τύπου συγκίνηση, τη συγκίνηση της χαράς και της νίκης της ζωής πάνω στο θάνατο
«θανάτω θάνατον πατήσας»
Γιορτάζουμε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού;  Ναι, αυτό γιορτάζουμε.
Όμως, η επιστήμη σήμερα τι πιστεύει σχετικά;  Σύμφωνα με τον ιστορικό των θρησκειών, Μάικλ Μπέιτζεντ, ο ιστορικός Ιησούς ποτέ δεν αναστήθηκε γιατί απλούστατα, ποτέ δεν πέθανε στο σταυρό.  Σταυρώθηκε μεν αλλά διασώθηκε πριν πεθάνει.  
Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ιησούς Χριστός ήταν σαμάνος και μάλιστα, ιδιαίτερα ισχυρός.  Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, είχε αναστήσει ανθρώπους.  Μήπως κατάφερε και ο ίδιος να επαναφέρει τον εαυτό Του με την βοήθεια βέβαια και την θεραπευτική συνδρομή των οικείων Του;
Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί ν' απαντήσει τα ερωτήματα αυτά με ακρίβεια γιατί η ιστορική αλήθεια για τον Ιησού χάνεται στα βάθη των χιλιετηρίδων.
Πάντως, το θέμα της ανάστασης του Ιησού δεν είχε την ίδια σημασία σ' όλες τις χριστιανικές εποχές και για όλους τους χριστιανούς.  Οι πρώτοι χριστιανοί, οι Γνωστικοί, πίστευαν ότι η ανάσταση είχε ένα συμβολικό νόημα σε αντίθεση βέβαια με τους ορθόδοξους, που πίστευαν ανέκαθεν στην πραγματικότητα της ανάστασης του Ιησού
«θανάτω θάνατον πατήσας»
Για μας σήμερα τι νόημα έχει;  Ζωή, θάνατος, αναγέννηση...  ζωή, θάνατος, αναγέννηση σ' έναν αέναο κύκλο, σε μια ατελεύτητη πορεία.  Αυτό γιορτάζανε οι άνθρωποι, απ' τους προϊστορικούς χρόνους ακόμα, όταν λάτρευαν τη Μεγάλη Θεά, κι αυτό κατ' ουσίαν γιορτάζουμε κι εμείς σήμερα.
Ψάχνοντας στην αρχαιότητα και στις θρησκείες του κόσμου μπορούμε να βρούμε Θεούς που πέθαναν κι αναστήθηκαν.  Ο Όσιρις της αρχαίας Αιγύπτου κι ο Αδωνις της αρχαίας Ελλάδας, για να αναφέρω κάποιες πολύ χαρακτηριστικές θεότητες.
Επίσης, στο θέμα του θανάτου και της επαναγέννησης επικεντρώνονται και άλλες θρησκείες του κόσμου, όπως ο Ινδουισμός κι ο Βουδισμός... ζωή, θάνατος, επαναγέννηση.
Πάντα οι άνθρωποι θρηνούσαν τον θάνατο του Θεού τους και πάντα χαίρονταν για την ανάστασή Του.  Το ίδιο ακριβώς όπως γίνεται σήμερα και για τον Ιησού Χριστό.  Ο Ιησούς αναγνωρίστηκε ως Θεάνθρωπος κι αυτό έδωσε στους ανθρώπους την θεϊκή συνέχεια του αιώνιου κύκλου της πίστης, της αέναης πορείας... ζωή, θάνατος, αναγέννηση.
Τα χρόνια κυλούν, οι αιώνες περνούν, χιλιετηρίδες μας αφήνουν πίσω τους κι εμείς πάντα θρηνούμε και χαιρόμαστε τ' ανθρώπινα... ζωή, θάνατος, αναγέννηση... ζωή, θάνατος, επαναγέννηση σε μια ατέλειωτη συνεχή φυσική πορεία εξέλιξης των ανθρώπων και όλων των όντων.
Όσο για μένα, με τα χρόνια κατάλαβα ότι ο θάνατος είναι κι αυτός ένα απαραίτητο στάδιο στον κύκλο αυτό.  Ο θάνατος οδηγεί στην επαναγέννηση.  Θρηνούμε για τον θάνατο γιατί εμπεριέχει την απώλεια και χαιρόμαστε για την ανάσταση.  Αν δεν κλείσει ο παλιός κύκλος ζωής πως θ' ανοίξει ένας νέος;
Κλείνοντας σας εύχομαι Καλή Ανάσταση, ν' απολαύσετε και να χαρείτε όλες τούτες τις μέρες.

Ρούλα Σκούταρη

 

Διαβάστηκε 197 φορές

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Kαι έρχεται μια στιγμή, που η φωνή σου θες να ακουστεί στην πόλη... Γιατί αγαπάς την Ζωή, την Φύση, τον τόπο που γεννήθηκες, μεγάλωσες ή απλά επέλεξες να κατοικείς. Και θες αυτή η πόλη να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο φιλόξενη, πιο αληθινή... Αυτή η στιγμή ήρθε λοιπόν! Με την ανατολή του 2016, το "Humans of Kalamata" γίνεται ένα με σένα. Γίνεται η φωνή σου!

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com  και ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί την πόλη που φανταζόμαστε!