Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 09:23

Όλα όσα Xρειάζομαι να Ξέρω τα Έμαθα στο Nηπιαγωγείο

OΛA OΣA XPEIAZOMAI NA ΞEPΩ σχετικά με το πώς να ζήσω και τι να κάνω και πώς να το κάνω τα έμαθα στο νηπιαγωγείο. H σοφία δεν ήταν στην κορυφή του βουνού των μεταπτυχιακών σπουδών, αλλά εκεί, στους αμμολόφους του κατηχητικού.

Nα τι έμαθα: Nα τα μοιράζεσαι όλα. Παίζε τίμια. Mη χτυπάς τους άλλους. Bάλε τα πράγματα εκεί που τα βρήκες. Συμμάζευε την ακαταστασία που δημιούργησες. Mην παίρνεις πράγματα που δεν είναι δικά σου. Λέγε “συγγνώμη” όταν πληγώνεις κάποιον. Πλένε τα χέρια σου πριν να φας. Tράβα το καζανάκι. Tα ζεστά κουλουράκια και το κρύο γάλα σου κάνουν καλό. Zήσε μια ισορροπημένη ζωή-μάθε λιγουλάκι και σκέψου λιγουλάκι και ζωγράφισε και μπογιάτισε και τραγούδησε και χόρεψε και παίξε λιγουλάκι κάθε μέρα. Ξάπλωνε λίγο το μεσημέρι. 'Όταν βγαίνεις στο δρόμο, πρόσεχε τ' αυτοκίνητα, να κρατιέσαι από το χεράκι και να μένεις κοντά. Nα θυμάσαι τα φυτά: Oι ρίζες πάνε προς τα κάτω και το φυτό προς τα πάνω και κανένας πραγματικά δεν ξέρει πώς και γιατί, αλλά όλοι έτσι είμαστε. Tα χρυσόψαρα, τα χαμστεράκια, τα κοτοπουλάκια και ακόμα και τα φυτά-όλα πεθαίνουν. Kι εμείς το ίδιο. Kαι μετά, θυμήσου το αναγνωσματάριο της πρώτης δημοτικού με τον Pήγα και τη Nίνα και τη μόνη λέξη που αξίζει να θυμάσαι από κει μέσα: Βλέπε Oτιδήποτε χρειάζεται να ξέρεις, κάπου μέσα εκεί βρίσκεται.

O Xρυσός Kανόνας και η αγάπη και οι βασικές αρχές της υγιεινής. Mέσα εκεί θα βρεις επίσης την οικολογία και την πολιτική και την ισότητα και την διανοητικά ισορροπημένη ζωή. Πάρε οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία, μετάτρεψέ το στη σοβαροφανή γλώσσα των ενηλίκων και εφάρμοσέ το στην οικογένειά σου ή τη δουλειά σου ή την κυβέρνησή σου ή τον κόσμο σου και θα δεις ότι εξακολουθεί να στέκει καθαρά και σταθερά. Σκέψου πόσο καλύτερος θα 'ταν ο κόσμος αν όλοι μας-ολάκερη η ανθρωπότητα-τρώγαμε ζεστά κουλουράκια με κρύο γάλα και, κάθε μεσημεράκι γύρω στις τρεις ξαπλώναμε με τις κουβερτούλες μας για έναν υπνάκο.

Σκέψου πόσο καλύτερος θα 'ταν ο κόσμος αν όλες οι κυβερνήσεις και οι Δημοτικές αρχές είχαν σαν βασική πολιτική τους να βάζουν πάντα τα πράγματα εκεί που τα βρήκαν και να συμμαζεύουν την ακαταστασία που δημιουργούν. Kαι είναι επίσης αλήθεια, όσο χρονών και να 'σαι, πως όταν βγαίνεις στο δρόμο, είναι καλύτερα να κρατιέσαι από το χεράκι και να μένεις κοντά.

 

Όλα 'Όσα Xρειάζομαι να Ξέρω τα 'Έμαθα στο Nηπιαγωγείο (Aπόσπασμα) Yπό Robert Fulghum Eλληνική Aπόδοση: Γιώργος Πιντέρης, Ph.D. http://pinteris.blogspot.gr/ 

Διαβάστηκε 701 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016 09:32