Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 14:15

Νάνα Μούσχουρη: ακούω τα τραγούδια και τα τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια. Πρέπει ν’ αρχίζεις απ’ την αρχή. Η ζωή δεν είναι ο προορισμός, είναι το ταξίδι, όπως κι οι συναντήσεις που είχες.

ακούω τα τραγούδια και τα τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια.  Πρέπει ν’ αρχίζεις απ’ την αρχή. Η ζωή δεν είναι ο προορισμός, είναι το ταξίδι, όπως κι οι συναντήσεις που είχες. ακούω τα τραγούδια και τα τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια. Πρέπει ν’ αρχίζεις απ’ την αρχή. Η ζωή δεν είναι ο προορισμός, είναι το ταξίδι, όπως κι οι συναντήσεις που είχες.

Νάνα Μούσχουρη: Γεννήθηκα στα Χανιά. Η μητέρα μου ήταν απ’ την Κέρκυρα κι ο πατέρας μου απ’ τον Άγιο Πέτρο.
Τριών ετών ήρθα στην Αθήνα, στο Κουκάκι, και μέναμε εκεί όπου ήταν το σινεμά Πρωτέας. Πίσω απ’ την οθόνη υπήρχαν δυο δωμάτια κι εκεί μέσα ζούσαμε όλη η οικογένεια.
Ο πατέρας μου είπε σ’ έναν γείτονα, «Αυτό το κορίτσι τραγουδάει συνέχεια. Δεν ξέρω τι θα το κάνω». Και αυτός του απάντησε: «Άμα της αρέσει, πρέπει να πάει στο σχολείο της μουσικής, στο ωδείο. Δεν θα της κάνει καθόλου κακό». Έτσι, παρόλες τις οικονομικές δυσκολίες, γράφτηκα στο ωδείο, ενώ παράλληλα ξεκίνησα να πηγαίνω σε ραδιοφωνικές εκπομπές

Κάποια στιγμή με φώναξε ο Χατζιδάκις, γιατί, λέει, με είχε ακούσει να τραγουδάω στη βεράντα του σπιτιού μου, στο Παγκράτι - είχαμε μετακομίσει εκεί τότε. Με ήθελε για να τραγουδήσω το κομμάτι «Πίσω από τις τριανταφυλλιές» για μια ταινία. Έτσι ξεκίνησα. Έκανα ένα τραγούδι με τον Χατζιδάκι, μετά ένα άλλο και τότε άρχισε ο κόσμος να με αναγνωρίζει. Ο Μάνος ήταν όχι μόνο ένας σπουδαίος μουσικός κι ενορχηστρωτής και συνθέτης, είχε κι αυτήν τη μεγαλοσύνη. Δεν ήταν καθόλου ρατσιστής. Όλο τον κόσμο τον έβλεπε με τις καλύτερες διαθέσεις. Αγαπούσε τη μουσική κι έπαιρνε τα πιο παράδοξα όργανα και τα έβαζε να παίζουν μαζί. Έβαζε τον Γιώργο το Ζαμπέτα να παίξει μ’ έναν κλασικό κιθαρίστα, ένα τρομπόνι να παίξει μ’ ένα φλάουτο. Έτσι, κάποτε με φώναξε για να ηχογραφήσουμε τη μουσική για ένα ντοκιμαντέρ γερμανικής παραγωγής για την Ελλάδα, το Ελλάς, Χώρα των ονείρων. Ο Χατζιδάκις έκανε τη μουσική, ο Γκάτσος τους στίχους, εγώ τραγουδούσα κι είχε φωνάξει και τη χορωδία της Λυρικής Σκηνής .

Από πολύ μικρή μπήκα στην περίφημη παρέα του Φλόκα. Εκεί ήταν τότε ο Μόραλης, ο Ελύτης, ο Τσαρούχης, ο Κούνδουρος, ο Ρίτσος, ο Αργυράκης, ο Χορν, καμιά φορά η Παξινού με τον Μινωτή και, φυσικά, ο Χατζιδάκις με τον Γκάτσο. Ήταν το μεγαλύτερο «σχολείο» που πήγα στη ζωή μου… Ν’ ακούς τον Νίκο Γκάτσο να μιλάει όλη τη νύχτα με τον Μάνο... Γράφανε τραγούδια κάθε μέρα. Ο Γκάτσος ερχόταν πρώτος. Ο Μάνος αργούσε, ερχόταν τρεις ώρες μετά. Έδιναν ραντεβού στις δύο, ερχόταν στις πέντε. Όταν ερχόταν ο Μάνος, δημιουργούνταν σούσουρο. «Έρχεται ο Μάνος», έλεγαν όλοι. Ήταν πολύ σημαντικός. Ξεκινούσαν τη συζήτηση, αρχικά για ευτελή πράγματα και μετά προχωρούσαν πιο βαθιά. Έχτιζαν τον κόσμο. Όλοι εκείνοι ήταν οι πραγματικοί μου γονείς.

Έχω κρατήσει τη μουσική του αρχάριου. Μπορεί να έγινα επαγγελματίας, ακούω τα τραγούδια και τα τραγουδώ σαν να είμαι αρχάρια.
Πρέπει ν’ αρχίζεις απ’ την αρχή. Η ζωή δεν είναι ο προορισμός, είναι το ταξίδι, όπως κι οι συναντήσεις που είχες.

Οταν ερωτήθηκε στο δεύτερο πρόγραμμα αν υπήρχε ενδέκατη εντολή, ποια θα ήταν,
Η Νάνα Μούσχουρη απάντησε: Ίσως να είναι όλες οι εντολές που δεν σεβόμαστε στη ζωή. Νομίζω ότι η ενδέκατη εντολή είναι η συνείδηση του ανθρώπου. Αν σέβεσαι τις ελευθερίες του άλλου. Είναι κάπως αυτογνωσία η ενδέκατη εντολή. Ο καθένας θα έπρεπε να γνωρίζει τον εαυτό του πολύ καλά και να προσπαθεί να μην κάνει κάτι στον άλλο, το οποίο δεν θα ήθελε να υποστεί ο ίδιος.

Πηγή: Lifo.gr, deytero.gr

Διαβάστηκε 432 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Ιανουαρίου 2020 14:18
Πρόσφατες αναρτήσεις

Like us on Facebook

 

 Humansof Kalamata // Editorial

Δώσε φωνή στο πάθος σου !

Το Humans Of Kalamata αποτελεί μέρος των υπηρεσιών της εταιρίας 3Q
Στόχος είναι να αποτελέσει πραγματικά φωνή δημιουργικότητας και έμπνευσης, φωνή των όμορφων ιδεών και των ανθρώπων.
Το Humans of Kalamata είναι η φωνή σου! 

Περιμένουμε τα άρθρα σας στο   Humansofkalamata@gmail.com